Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

«ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝ»

Πηγή:  http://hatzi-handball.blogspot.com 
Τέσσερις διεθνείς χαντμπολίστες μιλούν για το πώς βλέπουν οι ξένοι σε Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία και Γαλλία την Ελλάδα και τους Έλληνες μετά την οικονομική κρίση.
Το χάντμπολ είναι το άθλημα που έχει τους περισσότερους Έλληνες παίκτες σε υψηλό επίπεδο στο εξωτερικό. Δεκαπέντε αθλητές τον αριθμό (και σε λίγο 16 με την μεταγραφή του Ευαγγελίδη στην γερμανική Ποστ Σβερίν) αγωνίζονται στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τους περισσότερους να έχουν χτίσει με πολύ κόπο μία μεγάλη καριέρα τόσο σε αξία, όσο και σε διάρκεια. Τέσσερις από αυτούς ο Γιώργος Χαλκίδης, ο Σπύρος Μπαλωμένος, ο Κώστας Τσιλιμπάρης και ο Νίκος Ριγανάς μιλούν για την ζωή στις χώρες όπου αγωνίζονται και το πώς βλέπουν οι ξένοι τους Έλληνες και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και πως έχει επηρεάσει και την δική τους σκέψη για τα μελλοντικά τους σχέδια.
«Αρνητικός βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ»Ο έμπειρος πίβοτ Γιώργος Χαλκίδης βρίσκεται εδώ και 8 χρόνια στο εξωτερικό, τα έξι τελευταία στην Γερμανία, αρχικά στην Μέλσουνγκεν και εδώ και μία πενταετία στην Βέτσλαρ.
«Ειδικά στην αρχή μέχρι και πριν λίγο καιρό, οι Γερμανοί μας θεωρούσαν τεμπέληδες, ότι δεν δουλεύουμε πολύ, αλλά κερδίζουμε πολλά. Ότι μοναδικά μας ενδιαφέροντα είναι η θάλασσα και ο καφές και πως τώρα θέλουμε τα λεφτά τους. Εγώ προσπαθώ σε κάθε ευκαιρία να τους εξηγήσω πως το 80% των Ελλήνων είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και ότι αυτό δεν δημιουργήθηκε από τον απλό κόσμο. Υπάρχει αρνητικός βομβαρδισμός για την Ελλάδα από τα ΜΜΕ
Σιγά, σιγά όμως αλλάζει αυτό, ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο και οι δημοσιογράφοι που είναι αντικειμενικοί βοηθούν σε αυτό. Βλέπουν τώρα Πορτογαλία, Ιρλανδία Ισπανία, Ιταλία να έχουν παρόμοιο πρόβλημα και αντιλαμβάνονται πως δεν φταίνε μόνο οι Έλληνες.
Πάντα ωστόσο υπάρχει καχυποψία, αφού αν κάποιος Έλληνας αγοράσει καινούργιο αμάξι, ρούχα κ.α. μεταξύ σοβαρού και αστείου το σχολιάζουν.
Εγώ είμαι αρκετά χρόνια στην ομάδα και ως προς εμένα δεν υπάρχει αλλαγή συμπεριφοράς. Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για τους Έλληνες χαντμπολίστες
Εγώ πιστεύω πω κατά βάθος μας ζηλεύουν, δηλαδή την ποιότητα ζωής που είχαμε και τώρα βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν το άχτι τους.
Εγώ μιλάω σε καθημερινό επίπεδο με Ελλάδα, αυτό το διάστημα είναι τα πεθερικά μου, βλέπουν την διαφορά που υπάρχει με την Γερμανία.
Όσον αφορά την δική μου σκέψη δεν το συζητώ καν πως με έχει επηρεάσει
Όταν έκαναν το πενταετές συμβόλαιο, ούτε καν φανταζόμουν πως στα 35 μου θα σκεφτόμουν να συνεχίσω να παίζω εδώ, είχα σκεφτεί να γυρίσω πίσω, αλλά τώρα…»
«Ο Σαρκοζί το χρησιμοποιεί υπέρ του»
Ο 33χρονος αριστερός ίντερ Σπύρος Μπαλωμένος συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια στο εξωτερικό. Μέχρι τον Ιανουάριο αγωνιζόταν στην Αυστρία και πλέον είναι στην Γαλλία και την Ίστρ.
«Στην Αυστρία υπήρχε μια προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, κυρίως από εφημερίδες, ο απλός κόσμος δεν είχε πρόβλημα μαζί μας.
Στην Γαλλία επειδή έχει εκλογές, ο Σαρκοζί το χρησιμοποιεί υπέρ του, έχει δώσει την εικόνα πως συμμετέχει στο πρόβλημα των Ελλήνων, δίνοντας λύσεις.
Υπάρχει και εδώ πρόβλημα. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αργά η γρήγορα θα έρθει και σε αυτόν η κρίση. Στην καθημερινότητα προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα
Εμάς μας βλέπουν πλέον φτωχό λαό, ο τρόπος που μας βλέπουν άλλαξε και μας συμπεριφέρονται όπως στις άλλες Βαλκανικές χώρες. Δηλαδή δεύτερης ταχύτητας πολίτες αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση.
Έχω πλήρη γνώση τι γίνεται στην Ελλάδα, οι πολιτικοί με τους επιχειρηματίες λειτούργησαν για το ατομικό τους όφελος. Το κέρδος μπήκε πάνω από την κοινωνία.
Όλα τα πράγματα τόσο ρευστά στην Ελλάδα. Αποφασίζουν άλλοι για εσένα. Υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο το χάντμπολ.
Δεν ξέρεις σε ποια χώρα θα επιστρέψεις. Αυτό δημιουργήθηκε από την διαφθορά των πολιτικών και όχι τον απλό κόσμο».
«Λένε πως ζούσαμε με ξένα λεφτά»
Ο 26χρονος δεξιός ίντερ Νίκος Ριγανάς βρίσκεται στην νταμπλούχο Ρουμανίας Κονστάντζα για δεύτερη χρονιά, αλλά και αυτός έχει ακούσει πολλά.
«Εδώ θεωρούν πως όλα τα χρόνια ζούσαμε με ξένα λεφτά και για αυτό είχαμε μεγαλύτερους μισθούς από τους Ρουμάνους. Λένε πως παίρναμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα πρέπει να τα γυρίσουμε πίσω. Μέχρι που αναφέρουν τα ΜΜΕ πως το κράτος δεν έχει χρήματα να στείλει την ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάποιος μάλιστα έκανε αρνητικό σχόλιο να μην στείλουμε καθόλου αθλητές και ο προπονητής μου ο Μπούλινγκαν του απάντησε: ‘’Ε τότε και η Ελλάδα να μην τους δώσει τη φλόγα για να μην κάνουν Ολυμπιακούς’’!
Εδώ οι Έλληνες ντρεπόμαστε να διεκδικήσουμε παραπάνω πράγματα, διότι αμέσως υπάρχει απάντηση, ότι είναι καλύτερα στη Ρουμανία από την Ελλάδα.
Έφυγα στο εξωτερικό για το επόμενο βήμα και μετά για τα χρήματα, θεωρούσα ότι ανά πάσα στιγμή θα γυρνούσα πίσω αν είχα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή η ψυχολογία μου άλλαξε και δεν το κάνω με ρομαντισμό. Πλέον πρέπει να μείνω στο εξωτερικό διότι δεν υπάρχει άλλη λύση».
«Τελευταία επιλογή η Ελλάδα»
Ο 32χρονος τερματοφύλακας Κώστας Τσιλιμπάρης αγωνίζεται για τρίτη σεζόν στην Ιταλική Κονβερσάνο.
«Από όποια πολιτική αντίληψη και να έχει ο κάθε Ιταλός δεν έχουν εμπεριστατωμένη άποψη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι με ρωτάνε, ενδιαφέρονται να μαθαίνουν. Δεν έχουν γνώση για την καθημερινότητα των Ελλήνων για τις μειώσεις. Το μόνο που γνωρίζουν έχει να κάνει με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών εταίρων.
Οι Ιταλοί ούτως η άλλως είναι κοντά μας για πολλούς λόγους και ιστορικούς ακόμα. Μεγάλο μέρος του λαού έχει παρόμοια φιλοσοφία με τους Έλληνες. Εκ των πραγμάτων υπάρχει αίσθηση ότι θα είναι οι επόμενοι και υπάρχει άγχος.
Στην Ιταλία υπάρχουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όχι καθαρά στα οικονομικά ζητήματα. Δεν υπάρχει πίεση ιδιαίτερη προς το παρόν.
Είναι φυσιολογικό να έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης μου. Έτσι και αλλιώς το ελληνικό χάντμπολ ήταν σε ύφεση πριν την οικονομική κρίση. Και η μικρή σκέψη που είχες να γυρίσεις την ξεχνάς. Θα εξαντλήσεις τα περιθώρια να αγωνιστείς στο εξωτερικό και να τελειώσεις και την καριέρα σου, εκτός αν βρεθείς σε αδιέξοδο, τότε μόνο η τελευταία επιλογή είναι η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου