Νέα ομάδα χειροσφαίρισης στα Χανιά

Εδώ και περίπου πέντε μήνες στα Χανιά λειτουργεί ακόμη μια ανδρική ομάδα χάντμπολ, η οποία ήδη έχει “μαζέψει” αρκετά μικρά παιδιά, τα οποία μαθαίνουν τα “μυστικά” του αθλήματος από άτομα με… πολλά ένσημα στο χώρο..
Το όνομα της ομάδας είναι Γυμναστικός Σύλλογος Χανίων και φιλοδοξία των ατόμων που την ίδρυσαν είναι να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη του χάντμπολ στην πόλη μας.
Για τον νέο αυτό σύλλογο, το σκοπό της ίδρυσής του και τους στόχους που έχει, μας μίλησαν ο Μάνος Ξυφανταράκης (ο οποίος είναι ταυτόχρονα και προπονητής) και ο Αλέκος Ανδρεαδάκης (μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής).
ΜΑΝΟΣ ΞΥΦΑΝΤΑΡΑΚΗΣ: “Η ίδρυση ενός νέου σωματείου χάντμπολ στα Χανιά ήταν μια ιδέα του Δημήτρη Πουλιδάκη, τη συζήτησε με κάποια παιδιά που είμαστε μαζί πολλά χρόνια, μας άρεσε και είπαμε «ξεκινάμε», ως παρέα μεν, αλλά πάνω σε σωστές βάσεις δε. Την αρχική διοικούσα επιτροπή αποτελούσαν ο Δημήτρης, εγώ, ο Αλέκος Ανδρεαδάκης, ο Αλέκος Μαλινάκης και ο Σταύρος Κοπάσης, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν ο Μιχάλης Λιόλιος και η Ελπίδα Μπιτχαβά. Βρέθηκαν τα 21 αρχικά μέλη που απαιτούνται για την υπογραφή στο καταστατικό και μέχρι την ανάδειξη της οριστικής διοίκησης, οι επτά προαναφερόμενοι μαζευόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, συζητάμε και αποφασίζουμε για τα τρέχοντα θέματα.
Δεν σου κρύβω ότι υπάρχει πολύ τρέξιμο, όμως μας αρέσει αυτό που κάνουμε και μέχρι τώρα όλα πάνε μια χαρά.
Η προσπάθειά μας αυτή αφορά καθαρά τις μικρές ηλικίες αγοριών, από την μίνι μέχρι την παμπαίδων, δηλαδή 8-14 ετών και αρχικός στόχος είναι να πάρουμε μέρος στ’ αντίστοιχα φετινά τοπικά πρωταθλήματα. Στις πρώτες μας συζητήσεις, ο Πουλιδάκης, που είναι γενικός υπεύθυνος στον προπονητικό τομέα, μας έλεγε ότι θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι αν μετά απο δυο μήνες έχουμε συγκεντρώσει 20-25 παιδιά. Όμως η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού το ένα παιδί έφερνε μετά από λίγες ημέρες και κάποιο άλλο, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουμε φτάσει περίπου στους 70 νεαρούς αθλητές.
Εκτός από τον Δημήτρη (που έχει την κατηγορία μίνι), προπονητές είμαστε εγώ (σε παμπαίδες) και ο Μαλινάκης (επίσης στα μίνι), ενώ οι προπονήσεις γίνονται στο κλειστό και ανοικτό γήπεδο του Εθνικού Σταδίου, αλλά και στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Νέας Χώρας. Πάντως ήδη αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τις προπονητικές ώρες, αφού οι τρεις ημέρες που έχουμε κάθε εβδομάδα στη διάθεσή μας το κλειστό, για περίπου μιάμιση ώρα, δεν επαρκούν και υποχρεωτικά κάνουμε κάποιες -από τις συνολικά 5 κάθε εβδομάδα- προπονήσεις και σε ανοικτούς χώρους. Το θέμα αυτό μας απασχολεί πάρα πολύ και προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε περισσότερες ώρες στο κλειστό, αφού σίγουρα στο παρκέ γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά.
Αυτό που μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα, είναι να μάθουν τα παιδιά σωστό χάντμπολ, αλλά και να τους δώσουμε την ευκαιρία μέσα από διάφορα τουρνουά, να παίξουν όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται, αφού όλοι ξέρουν ότι η αγωνιστική… δράση είναι αυτή που κατά κύριο λόγο κρατάει ένα μικρό στο άθλημα που έχει επιλέξει”.
* Ο Μάνος Ξυφανταράκης γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1974, άρχισε τον αθλητισμό με μπάσκετ (στον ΟΑΧ), ενώ σε ηλικία 13 ετών τον… ανακάλυψε ο Γιώργος Λουράκης και τον πήγε στο χάντμπολ, όπου για περίπου 15 χρόνια αγωνιζόταν στο Περιστέρι. Επιστρέφει, ενεργά, στο χώρο μετά από σχεδόν 9 χρόνια και απαντώντας στην ερώτηση «πως αισθάνεσαι τώρα;», τονίζει ότι “… είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Ο τωρινός μου ρόλος, δηλαδή να δουλεύω με μικρά παιδιά, «βγάζει» ένα απίστευτο συναίσθημα, που δεν έχει καμμιά σχέση με αυτά που έχω βιώσει ως παίκτης. Η νοοτροπία, η συμπεριφορά, η δίψα για μάθηση που έχουν οι νεαροί αθλητές, σου δίνουν κίνητρο να δουλεύεις με όρεξη και μεράκι στην προπόνηση”.
ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ: “Στόχος της προσπάθειας μας είναι η δημιουργία ενός σωματείου πάνω σε σωστές και υγιείς βάσεις, ώστε να δώσουμε στα παιδιά, σε όλους τους τομείς, ότι δεν είχαμε εμείς όταν αρχίζαμε, περίπου στην ηλικία τους, το χάντμπολ. Ακόμη, θέλουμε να μάθουν σωστά το άθλημα και το μεγάλο μας κίνητρο είναι μετά από κάποια χρόνια να καμαρώνουμε ορισμένα από αυτά σε μεγάλες ανδρικές ομάδες. Μπορεί το διάστημα που λειτουργεί το σωματείο μας να είναι μικρό, όμως σου λέω ότι ήδη ξεχωρίζουν πολλά ταλέντα και μπορεί να γίνει αυτό που προαναφέρω, με δεδομένο ότι και οι τρεις προπονητές μας έχουν τις γνώσεις για το τι ακριβώς χρειάζεται, αλλά και πως πρέπει να το μάθουν τα μικρά παιδιά.
Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από το να παίξουν χάντμπολ, να πάρουν παραστάσεις αγώνων και σιγά-σιγά να πηγαίνουμε προς τα πάνω.
Θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του αθλήματος στα Χανιά, χωρίς σε πρώτη φάση να είναι αυτοσκοπός οι διακρίσεις και οι νίκες. Νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος φέτος στα μικρά ηλικιακά τοπικά πρωταθλήματα, όμως επειδή αυτοί οι αγώνες είναι λίγοι, θα προσπαθήσουμε, αξιοποιώντας και τις γνωριμίες του Πουλιδάκη, να συμμετάσχουμε και σε τουρνουά.
Αν στην πορεία δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία και ανδρικού τμήματος δεν θα πούμε όχι, άλλωστε η φυσιολογική ροή είναι τα μίνι να γίνονται παμπαίδες, αυτοί παίδες, έφηβοι και μετά άνδρες.
Όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ μακροπρόθεσμο και επαναλαμβάνω ότι ο τωρινός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας αξιόλογης και σωστά δομημένης ακαδημίας, πάνω στην οποία, όπως όλοι ξέρουν, στηρίζονται οι ομάδες και ένα παραπάνω τώρα, με τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Όπως είπε και ο Μάνος, μέχρι τώρα την ευθύνη λειτουργίας της ομάδας έχει μια επταμελής επιτροπή. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν την επίσημη αναγνώριση του συλλόγου, θα καλέσουμε αρχικά τους γονείς των παιδιών για ενημέρωση και στη συνέχεια θα γίνουν εκλογές. Θέλω να διευκρινήσω ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι «καρέκλες» και όποιος θέλει και μπορεί να βοηθήσει αυτήν την προσπάθεια, είναι καλοδεχούμενος”.
* Ο Αλέκος Ανδρεαδάκης γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1973, άρχισε το χάντμπολ (και αυτόν τον “βρήκε” ο Γ. Λουράκης) με το Περιστέρι σε ηλικία 11 ετών κα μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν στον Κύδωνα (ο οποίος αποτελεί τη… συνέχεια του Περιστερίου). Μετά από τόσα χρόνια μέσα στα παρκέ, τονίζει πως “… βρίσκω πολύ ενδιαφέρον αυτό που προσφέρω από το τωρινό μου πόστο και αν συμβεί να βγουν 5-10 παιδιά που θα παίξουν σε μεγάλη κατηγορία, αυτό πιστεύω ότι θα μου δώσει πιο μεγάλη ικανοποίηση, από τις πολλές χαρές που είχα στα 26 χρόνια ως αθλητής”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η ίδρυση του Γ.Σ. Χανίων έγινε καθαρά με γνώμονα το να προσφέρει στην ανάπτυξη του χάντμπολ, χωρίς να υπάρχει καμμιά διάθεση “κόντρας” με τα ήδη υπάρχοντα σωματεία.
Ακόμη, στο ερώτημά μας “γιατί δεν βγήκαν παίκτες τα τελευταία χρόνια από τα «σπλάχνα» του Κύδωνα;”, τόνισε: “Αν γυρίσεις κάποια χρόνια πίσω, στις συνεντεύξεις που έπαιρνες εσύ, μετά από διακρίσεις της ομάδας, από αθλητές οι οποίοι έπαιζαν τότε και συνεχίζουν ακόμη, θα δεις ότι όλοι, ανάμεσά τους και εγώ, εκφράζαμε τον προβληματισμό μας για το φαινόμενο αυτό και «φωνάζαμε» ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει στο συγκεκριμένο τομέα. Δυστυχώς, τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια δεν ασχολήθηκε κανείς σοβαρά με την υποδομή στο χάντμπολ και ο τελευταίος παίκτης που προέρχεται από την ακαδημία είναι ο Στέφανος ο Ξανθουδάκης. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο μεγάλο κενό δημιουργήθηκε, κάτι που υποχρέωσε πέρυσι την επιτροπή διοίκησης, η οποία με την ευκαιρία θέλω να πω ότι έκανε «άθλο» και κατάφερε να μείνει ο Κύδωνας στην Α1, να ξοδέψει αρκετά χρήματα για ξένους παίκτες. Όμως όλοι ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται για μέγαλο διάστημα, ειδικά τώρα που τα οικονομικά «έχουν σφίξει» και είναι απαραίτητο να βγάζεις δικούς σου αθλητές”.