Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Δημητρούλιας στο Onsports: «Πάμε κι εμείς για την… καζάνα»

Πηγή:  http://www.onsports.gr 

Ο Ολυμπιακός πήρε από το... πουθενά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ και ο άγνωστος στην Ευρώπη Διομήδης Άργους, διεκδικεί την ερχόμενη Κυριακή (20/05) το Τσάλεντζ Καπ. Ο προπονητής του, Δημήτρης Δημητρούλιας, μιλά στο Onsports για τα κοινά μεταξύ των δύο νεανικών ομάδων στοιχεία και το μυστικό επιτυχίας της ομάδας του Άργους.
Το μπάτζετ και οι νέοι είναι για τον κ. Δημητρούλια ό,τι ενώνει τους πρωταθλητές Ευρώπης με τους Αργίτες.
«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Έχουμε κοινά στοιχεία οι δύο ομάδες. Ξεκινήσαμε και οι δύο με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ, όπως κι εκείνοι έτσι κι εμείς κυνηγήσαμε πρωταθλήματα που δεν πήραμε. Tα σημαντικότερα είναι η δουλειά, η σωστή χημεία και οι νέοι αθλητές με ταλέντο πάνω στους οποίους στηρίζεται η προσπάθεια.
Δεν σας κρύβω ότι αυτό που είδα χθες (σ.σ. τον τελικό με την ΤΣΣΚΑ) το χάρηκα πολύ. Είχε ελληνική ψυχή και στις τωρινές συγκυρίες που ο Έλληνας ζει όλες αυτές τις ψυχολογικές επιβαρύνσεις, η επιτυχία αυτή του δίνει έναυσμα ενεργητικότητας».

Ο προπονητής του Διομήδη Άργους, «πάντρεψε» έμπειρους και νέους παίκτες στο φετινό πρωτάθλημα και στο Τσάλεντζ Καπ και τους δίνει προίκα… κατσαρολικά! Ετσι αποκαλεί το τρόπαιο του Πρωταθλητή Ελλάδας στις συζητήσεις με τους παίκτες του ο Δημήτρης Δημηρούλιας και για χάρη του Onsports βάφτισε ήδη και το Τσάλεντζ Καπ.
«Πάμε κι εμείς για την… καζάνα τώρα. Ναι, πραγματικά, καζάνα είναι ό,τι πρέπει για το Κύπελλο του Τσάλεντζ Καπ. To πρωτάθλημα ήταν απλά κατσαρολάκι».
Τέτοια αποθέωση από τους παίκτες, δεν έχει άλλος προπονητής φέτος. Για όλα τα σπουδαία στο Άργος ευθύνεται ο Δημητρούλιας;
«Όλα οι παίκτες τα κάνουν. Εχουμε μια πολύ καλή χημεία, έχω μεγάλο σεβασμό στους παίκτες και το εισπράττω. Είμαι αυστηρός σαν προπονητής, αλλά ποτέ δεν θα μπω στην διαδικασία να θίξω κάποιον. Κρατάω ισορροπίες στην ομάδα, γιατί καλές είναι οι καλές σχέσεις, αλλά χωρίς δουλειά κανείς δεν μπορεί να φτάσει ψηλά. Το μυστικό έχει να κάνει με επίπεδο παικτών, προπόνησης, του γιατί παίζουμε όπως παίζουμε…».
Το δυναμικό της ομάδας ήταν ωστόσο ηλικιακά… πύργος της Βαβέλ…
«Έπρεπε να διαχειριστώ ένα ρόστερ όπου η μισή ομάδα ήταν έμπειρη και η άλλη μισή χωρίς λεπτό στην Α1. Επρεπε να προετοιμάσω μια ομάδα πολύ σκληρά και να προσπαθήσω να αποφύγω τραυματισμούς. Τούς έμαθα καινούργια πράγματα αλλάξαμε την άμυνά μας. Εκτός του ότι προέρχομαι από την κατερινιώτικη σχολή με ανοικτή άμυνα είμαι και λάτρης του μεσογειακού μοντέλου. Της άμυνας που παίζει η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία και θεωρώ ότι θα ταίριαζε στους Έλληνες, λόγω ιδιοσυγκρασίας. Έχει ατομική ευθύνη και λειτουργεί ομαδικά. Μπορούμε να ξέρουμε ποιος φταίει και να το διορθώσουμε.
Όταν τελείωσε το δύσκολο της κούρασης που είναι περίοδος που δεν μπορείς να πιέσεις, μπήκαμε στο γήπεδο και επιμείναμε σε τι θέλουμε να πετύχουμε. Είχα να κάνω με έμπειρους που είχαν δουλέψει σε άλλες σχολές, έπρεπε να τα «παντρεύω», να χρησιμοποιώ τον καθένα σε αυτό που είναι καλός και να κάνουμε προς οφελος του ομαδικού. Οι πιτσιρικάδες είναι δικά μου παιδιά και τα είχα δουλέψει ήδη αρκετά χρόνια. Με ομάδα των μικρών που προπονούσα 3-4 χρόνια φτάσαμε να σηκώσουμε πρωτάθλημα. Ετσι, πήρα το μοντέλο από τους πιτσιρικάδες και το πέρασα στους άνδρες. Οσον αφορά την επιβάρυνση, το ότι ο Διομήδης φέτος δεν είχε μυϊκό τραυματισμό έχει να κάνει με το επίπεδο της επιβάρυνσης και με την ευσυνειδησία των αθλητών να φροντίσουν σώμα τους και είναι επαγγελματίες»

Ποια η φιλοσοφία της επιμονής στην άμυνα;
«Θέλαμε να μην ξοδεύουμε επιθέσεις χωρίς πνεύμα. Χρησιμοποιήσαμε ένα μοντέλο ανοικτό σε άμυνα που οι αντίπαλοι δεν ήταν προσαρμοσμένοι σε αυτό. Μια ανοικτή άμυνα 3-2-1 με αρχές ζώνης».
Με τόσο καλή άμυνα, ποιον αμυντικό άλλης ομάδας θα μπορούσατε να ζηλέψετε;
«Είχα ένα ρόστερ που με ικανοποιούσε. Δεν θα ήθελα κάποιον άλλο»
Επιθετικό, ωστόσο, θα προσθέτατε;
«Αν έλειπε κάποιος από την ομάδα θα ήταν ο Μαστορογιάννης. Και γιατί είναι παιδί που έχουμε παίξει μαζί στην Κατερίνη και γιατί ο τρόπος που παίζει ταιριάζει πολύ στο παιχνίδι μου. Αν μιλάμε για το ελληνικό πρωτάθλημα γιατί από τους Ελληνες του εξωτερικού θα ήθελα φυσικά και τον Αλβανό ή τον Σανίκη».
Το μοντέλο αυτής της άμυνας δούλεψε στην Ελλάδα, ήταν το ίδιο αποδοτικό και στην Ευρώπη;
«Τα τελευταία χρόνια άρχισαν οι ομάδες να παίζουν ανοικτές άμυνες. Ήταν η πρώτη φορά μάλιστα που το Κίελο έπαιξε 5-1 σε αποτελεσματικό επίπεδο φτάνοντας στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και στον τελικό στο πρωτάθλημα χωρίς ήττα. Οι ισπανικές ομάδες το δουλεύουν χρόνια. Και η εθνική Γαλλίας. Άρα το 5-1 και 4-2 που παίζουμε κατά διαστήματα οδήγησαν τους αντιπάλους σε σύγχυση γιατί όσο καλή κι αν είναι η αντίπαλος σε ατομικό επίπεδο θα πρέπει να λειτουργήσει ομαδικά για να διασπάσει τέτοιου είδους άμυνες.
Τα καλύτερά μας ματς τα έχουμε παίξει εφέτος στην Ευρώπη και είχε να κάνει σε έναν βαθμό με το άγνωστο. Εκεί επιστρατεύεις όλα τα καλά και κυρίως την συγκέντρωση γιατί ένας άγνωστος δεν μπορεί να σε αποσυντονίσει. Επενδύσαμε σε 60 ' λεπτά συγκέντρωσης, για να μην ξοδέψουμε μπάλα χωρίς μάχη».
Ποιο είναι η σημαντικότερη νίκη του Διομήδη έξω;
«Η πρόκριση μέσα στην Πολωνία γιατί ήταν εκτός και τα δύο ματς και όλοι περίμεναν να αποκλειστούμε. Είδαμε ότι αν μελετήσουμε τον αντίπαλο μπορούμε. Θεωρώ ότι ήταν κορυφαία στιγμή για εμάς και από κει και πέρα αποφασίσαμε να αυξήσουμε τον χρόνο συγκέντρωσης. Είναι δύσκολο και θέλει επαγγελματίες κυρίως στο μυαλό».
Και με τον ενθουσιασμό από την κατάκτηση του πρωταθλήματος πώς θα διατηρηθεί η αυτοσυγκέντρωση ως τους τελικούς του Τσάλεντζ Καπ με την Βάκερ Τουν;
«Ο μόνος τρόπος είναι μέσα από την προπόνηση την δουλειά και το… βίντεο. Ξεκινώντας να βλέπουν τον αντίπαλο τα μυαλά τους προσαρμόζονται στον αντίπαλο. Παίζουμε με πανίσχυρο αντίπαλο που κατάφερε να πάρει το Κύπελλο και να παίζει πρωταθλήματος. Τα νούμερα είναι διαφορετικά, έχουν δεκαπλάσιο μπάτζετ από εμάς και ξέρουν ότι αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι δεν θα έχουμε καμία τύχη. Είναι επίσης επικίνδυνο που το 2ο ματς θα γίνει στην Ελβετία».
 Τι πρέπει να κάνει ο Διομήδης στον πρώτο τελικό;
«Δεν θα ζητήσω διαφορά από τους παίκτες και δεν με ενδιαφέρει, αρκεί να νικήσουμε και με μισό γκολ. Μετά θα πρέπει απλά να κυνηγήσουμε ένα αποτέλεσμα εκεί και όχι να πάμε με ασφάλεια σκορ».
Για το επόμενο ματς των πλέι οφ με την ΑΕΚ που είναι τυπικού χαρακτήρα και ουσιαστικά η φιέστα κατάκτησης του τίτλου πώς να περιμένουμε τον Διομήδη;
«Είναι ένα παιχνίδι που ο κόσμος το ζητάει και για το ρεκόρ του αήττητου. Αλλά προτεραιότητα δεν θα δώσω εκεί. Θα φορμάρω την ομάδα για τον τελικό της Κυριακής. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μπούμε για να χάσουμε. Θα είναι μεν η φιέστα αλλά προβλέπω ένταση και πάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου