Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ανασκόπηση 2012 – Χάντμπολ: «Βασιλιάς» ο Διομήδης, «Βασίλισσα» η Ορμή!

Συντάκτης: http://www.onsports.gr της Μαρίας Καρβούνη
Η χρονιά που κλείνει για το ελληνικό Χάντμπολ ανήκει εξ ολοκλήρου σε δύο ομάδες. Στον Διομήδη Άργους, ο οποίος με μοναδικά ρεκόρ κατέκτησε όχι μόνο την κορυφή της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης στους Άνδρες και την νταμπλούχο Ελλάδας Ορμή στις Γυναίκες!
Η ομάδα από την Πελοπόννησο στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία της, όντας αήττητη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 19 νίκες και μία ισοπαλία, κάτι που δεν είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν. Ωστόσο δεν έμεινε εκεί, καθώς ακολούθησε η μεγαλύτερη διάκριση των 35 χρόνων του ελληνικού χάντμπολ. Η κατάκτηση του Τσάλεντζ Καπ.JW_SIGP_LABELS_08 892430.jpg
Η αποχώρηση του MVP Ζαραβίνα
Ο πολυτιμότερος παίκτης του Διομήδη στην Α1 για το 2011/12, Γιώργος Ζαραβίνας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα μετά από 13 χρόνια παρουσίας του εκεί. Ο 36χρονος αριστερός εξτρέμ και αρχηγός των πρωταθλητών κατάφερε να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην έκτη θέση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Τυνησίας το 2005.
Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας την ΑΕΚ με 25-24.
Νταμπλούχος Ελλάδας η Ορμή
Αντίθετα με τους Άνδρες που τους εγχώριους τίτλους μοιράστηκαν δύο διαφορετικές ομάδες, ο Διομήδης και ο ΠΑΟΚ, στις Γυναίκες κυριάρχησε η Ορμή, η οποία κατέκτησε το νταμπλ για 4η φορά στην ιστορία της. Η ομάδα της Πάτρας πήρε το πρωτάθλημα για 6η συνεχόμενη σεζόν επικρατώντας στους τελικούς του Μέγα Αλέξανδρου Γιαννιτσών με 2-0 νίκες, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε πανηγυρίσει και το Κύπελλο για 4η φορά, κερδίζοντας στον τελικό του Λουτρακίου την Νέα Ιωνία με 21-20. Έτσι οι «λέαινες» κατάφεραν σε 10 χρόνια (2002-2012) παρουσίας τους στο γυναικείο χάντμπολ να φτάσουν τους 10 τίτλους!
Εθνική ΑνδρώνΗ Εθνική Ανδρών δεν κατάφερε να κάνει κάτι καλό στα προκριματικά το Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2013 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2014, καθώς γνώρισε δύο αποκλεισμούς. Ωστόσο, στα προκριματικά του 2016 τα πήγε καλύτερα, αφού έχει ξεκινήσει με δύο νίκες επί της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας.Το ρεκόρ με Κύπρο
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 31-13 της Κύπρου τον περασμένο Ιανουάριο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2013, με τα 13 γκολ παθητικό να αποτελούν ρεκόρ για την ομάδα.
Τα ρεκόρ με Μεγάλη Βρετανία
Το 43-14 επί της Μεγάλης Βρετανίας τον περασμένο Οκτώβρη για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016 αποτελεί ρεκόρ παραγωγικότητας και διαφοράς τερμάτων (+29) σε αγώνα της ομάδας σε μεγάλη διοργάνωση (Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, Ολυμπιακοί Αγώνες), ενώ ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το φράγμα των 40 γκολ σε επίσημο αγώνα.
Οι επιστροφές
Αλέξανδρος Βασιλάκης, Σάββας Καρυπίδης και Γρηγόρης Σανίκης επέστρεψαν στη «γαλανόλευκη» μετά από δύο χρόνια απουσίας.
Εθνική Γυναικών
Η… νεανική Εθνική Γυναικών

Η Εθνική Γυναικών με μ.ο. τα 22 χρόνια έκανε ένα νέο ξεκίνημα μαζεύοντας εμπειρίες από τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας βελτιωμένη εικόνα στα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Στο Παρτιζάνσκε της Σλοβακίας, μάλιστα, κατάφερε να πετύχει και την πρώτη της νίκη κόντρα στην Φινλανδία μετά από 9 συνεχόμενες ήττες σε επίσημα ματς.
Ο πρώτος ελληνικός «εμφύλιος» στην Ευρώπη
Νικητής ο Διομήδης

Τον Αύγουστο αναδείχθηκε μετά από κλήρωση ο πρώτος ελληνικός «εμφύλιος» στα Κύπελλα Ευρώπης στο Χάντμπολ. Ο πρωταθλητής και κάτοχος του Τσάλεντζ Καπ, Διομήδης Άργους αντιμετώπισε τη δευτεραθλήτρια ΑΕΚ στο EHF cup και κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον δεύτερο γύρο με δύο νίκες. Ακολούθως απέκλεισε και την πορτογαλική Μαδέιρα με τον ίδιο τρόπο για να σταματήσει η πορεία του με μία ήττα και μία ισοπαλία με την πανίσχυρη Ράιν Νέκαρ Λόβεν.
Αναγέννηση Άρτας: Στα... χνάρια του Διομήδη, αλλά στις Γυναίκες
Στα χνάρια του Διομήδη Άργους βαδίζει η Αναγέννηση Άρτας που δείχνει ικανή για μεγάλα πράγματα στο Τσάλεντζ Καπ των Γυναικών, όπου βρίσκεται ήδη στους «16», αποκλείοντας την Κυπριακή Ένωση Νεολαίας Αθηένου και την Κολέγιο Ντε Γκάια. Ο επόμενος αντίπαλος για την ελληνική ομάδα θα είναι η τούρκικη Ουσκουντάρ τον Φεβρουάριο του 2013. Πέρσι, ο Δούκας είχε φτάσει μέχρι τη συγκεκριμένη φάση της διοργάνωσης, αφού τον Φεβρουάριο του 2012 αποκλείστηκε από τη Μακάμπι με δύο ήττες. Φέτος, τόσο ο Δούκας, όσο και ο ΠΑΟΚ ξεκινούν από τους «16» του Τσάλεντζ Καπ τις υποχρεώσεις τους και τον Φεβρουάριο του 2013 θα αντιμετωπίσουν τις Άνκαρα (Τουρκία) και Ρούναρ (Νορβηγία) αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου