Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Το σταυρόλεξο της Εθνικής Ανδρών

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ
Την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ το συμβόλαιο μερικής απασχόλησης τετραετούς διάρκειας που υπέγραψε ο Γιώργος Κρανάκης με την ΟΧΕ για τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής Ανδρών (κατά κύριο λόγο).

Πολύ δύσκολα θα αλλάξει η σύνθεση της Εθνικής Ανδρών σε σχέση με αυτή του περασμένου Μαρτίου και Ιουνίου τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της θητείας του Γιώργου Κρανάκη
Από τότε έχουν περάσει 54 ημέρες κι ακόμα επίσημη παρουσίαση του νέου προπονητή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος δεν έχει γίνει και, εκτός από κάποια σχετικά δελτία Τύπου, είναι άγνωστες ακόμα στο ευρύ κοινό οι σκέψεις του έμπειρου τεχνικού και, πολύ περισσότερο, το πλάνο που έχει καταρτίσει κι έχει παρουσιάσει στην ομοσπονδία.
Με τη διακοπή του πρωταθλήματος να έχει ξεκινήσει από χθες, η σκυτάλη πλέον περνάει στην Εθνική Ανδρών, η προετοιμασία της οποίας (σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες) αρχίζει σε μία εβδομάδα και περιλαμβάνει δύο φιλικά ματς με την Τυνησία.
Αυτή θα είναι ουσιαστικά η πρώτη επαφή του Κρανάκη με τους περισσότερους διεθνείς (η πλειοψηφία των οποίων τον γνωρίζει, καθώς έχει δουλέψει υπό τις οδηγίες του σε συλλογικό επίπεδο) από τη θέση του ομοσπονδιακού. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν επαφές και βολιδοσκοπήσεις για πιθανές επιστροφές διεθνών στις επάλξεις και σχεδιασμός για το πού θα κινηθούν οι κλήσεις.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι αράδες επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε για το ποιοι παίκτες από αυτούς που παίζουν στο εξωτερικό θα φορέσουν τη φόρμα της Εθνικής την ερχόμενη Δευτέρα κι αν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και παίκτες που επί θητείας Μάντζου - Ιατρούδη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια βρίσκονταν στην Εθνική κατά το δοκούν.
Για τις κλήσεις που αφορούν τους εν Ελλάδι παίκτες ίσως τα πράγματα να είναι λίγο πιο συγκεχυμένα, καθώς το πρωτάθλημα της Α1 έχει πέσει ποιοτικά και μοιάζει να έχει συμπαρασύρει κάποιους παίκτες που ίσως να μπορούσαν να βοηθήσουν.
Οι κλήσεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας λίγο πολύ θα αποτελέσουν τον καθρέφτη του πού θα κινηθεί ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, που περίμενε αρκετά χρόνια για να βρεθεί σε αυτό το πόστο.
Οι άξονες των κλήσεων σε υποθετικό επίπεδο είναι ουσιαστικά τρεις: οι σίγουροι, οι Ελληνες και τα ερωτηματικά.
Οι σίγουροι
Από τους παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό υπάρχει μια πεντάδα παικτών που δύσκολα θα βρεθεί εκτός κλήσεων. Οι τρεις αποτελούν αναντικατάστατα μέλη -οι «πιστοί»- του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος εδώ και πολλά χρόνια (Αλβανός, Χαλκίδης, Μπαλωμένος), ενώ ακόμα δύο προέρχονται από τη νέα γενιά (Τζούφρας, Βύρων Παπαδόπουλος). Σε αυτούς προστίθεται λογικά κι ο Κώστας Τσιλιμπάρης, ο οποίος από τη στιγμή που υπήρξε η αλλαγή του σκηνικού στον πάγκο της Εθνικής πριν από ένα χρόνο έβαλε στην άκρη τις διαφορές του, αλλά κι ο Νίκος Ριγανάς που ήδη βρίσκεται στην Αθήνα.
Οι Ελληνες
Η τριάδα του Διομήδη (Ζαραβίνας, Σαμαράς, Μεγαλοοικονόμου) θεωρητικά δύσκολα θα λείψει από τις κλήσεις, ειδικά από τη στιγμή που η εξαιρετική πορεία της ομάδας του Αργους βασίζεται αρκετά σε αυτούς. Ο Γιώργος Μαστρογιάννης του Δούκα επίσης θα πρέπει να θεωρείται μέσα στις σίγουρες κλήσεις, όπως και ο Γιώργος Βακάλης της ΑΕΚ. Σε αυτούς λογικά θα προστεθεί και ο Θοδωρής Ευαγγελίδης της ΧΑΝΘ, χωρίς να αποκλείονται και οι Κουτσικόπουλος, Κεσίδης.
Οι υπόλοιποι «λεγεωνάριοι»
Αν υπάρχουν τρεις παίκτες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Εθνική, αλλά τουλάχιστον εδώ και καιρό έχουν θέσει εαυτόν εκτός ομάδας είναι η πανίσχυρη ελληνική τριάδα της Μέλσουνγκεν. Οι Γρηγόρης Σανίκης, Αλέξανδρος Βασιλάκης και Σάββας Καρυπίδης κάνουν σπουδαία χρονιά οδηγώντας το γερμανικό σύλλογο από νίκη σε νίκη στην Μπουντεσλίγκα, αλλά ο καθένας για διαφορετικούς λόγους δεν δείχνει επιθυμία να φορέσει ξανά το εθνόσημο, έχοντας βάλει διαφορετικές προτεραιότητες στην καριέρα τους.
Το κεφάλαιο Εθνική Νέων
Σημαντική παράμετρος στις αναμενόμενες κλήσεις θα είναι και ποιοι παίκτες από αυτούς που αγωνίστηκαν το καλοκαίρι με τη φανέλα της Εθνικής Νέων θα βάλουν και τη φόρμα των Ανδρών. Η σίγουρη απουσία είναι αυτή του Στάθη Ζαμπούνη που βρίσκεται σε περίοδο αποθεραπείας (πρόβλημα στον ώμο). Υπάρχουν όμως παίκτες όπως οι Νικολαΐδης, Παπαδιονυσίου, Γιαννόπουλος, Κανδύλας, Λοΐζος, Ιωαννίδης που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους «παλιούς» των οποίων τα πόδια μπορεί να βαστάνε ακόμα, όμως για πόσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου