Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα


Στα 7 μέτρα…

Αναρτήθηκε από τον Κων/νο Χατζηδημητρίου στο  http://hatzi-handball.blogspot.com/
Η αγωνιστική σεζόν όσον αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις ολοκληρώθηκε και τα συμπεράσματα που βγήκαν μπορούν να φανούν χρήσιμα, αρκεί να γίνει η σωστή αξιολόγηση τους. Θεωρώ πως παρά τα πολλά προβλήματα (οικονομικής κυρίως φύσης) οι διοργανώσεις ήταν αξιοπρεπείς. Κυρίως το φάιναλ- φορ στα Χανιά στέφτηκε από επιτυχία, αν και πολλοί αμφέβαλαν για την ομαλή διεξαγωγή του. Αποδείχθηκε πως όλοι είναι χρήσιμοι, αρκεί να τους διαχειριστείς όπως πρέπει. Για να μην συμβεί το παραμικρό, όλοι φέτος είδαν τα πράγματα πιο σοβαρά και η ομοσπονδία και οι ομάδες και η αστυνομία. Το χάντμπολ χρειάζεται τον καλό ντόρο που δημιουργούν οι μεγάλες ομάδες. Ολοι είδαμε τι προηγήθηκε της κατάκτησης του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ. Ακόμα και οι ποδοσφαιρικοί συντάκτες έμαθαν τον Μπακαούκα, ενώ κάποιοι για χάρη της ΑΕΚ είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους αγώνα χάντμπολ στην τηλεόραση. Από κει και πέρα ο τίτλος για τα Βριλήσσια, σημαίνει πολλά. Καταρχάς δικαιώνει έναν παράγοντα που χρόνια πληρώνει. Ο Βασίλης Σκουλάς, παρά τον οξύθυμο χαρακτήρα του, που καμιά φορά τον οδηγεί σε απρέπειες, έχει μεγάλη συνεισφορά στο άθλημα.  Αν έπαιρνε το κύπελλο η ΑΕΚ επικοινωνιακά θα βοηθούσε περισσότερο το χάντμπολ, αλλά η νίκη των Βριλησσίων κάνει ουσιαστικό καλό στο άθλημα, αφού κρατάει ζωντανή ακόμα μία «κυψέλη» του χάντμπολ και δίνει επιπρόσθετο κίνητρο στην ομάδα, την διοίκηση και ολόκληρη την πόλη. Και στο κάτω κάτω αποδείχθηκε πως όλοι έχουν δικαίωμα στην ελπίδα, ακόμα και αν έχουν κόντρα τους τα προγνωστικά και την κερκίδα.
Δεν το έχασαν οι παίκτες, αλλά η διοίκηση
Θεωρώ δίκαιη την μοιρασιά και την ΑΕΚ άξια πρωταθλήτρια, διότι πραγματικά ήταν η πιο σταθερή ομάδα στη σεζόν και είναι αλήθεια πως άξιζε το πρωτάθλημα και για έναν ακόμα λόγο, για την διοικητική της συνέπεια απέναντι στο τμήμα και την θέση που του έδωσε μέσα στην ερασιτεχνική.
Πράγμα που δεν κατάφερε να κάνει ο ΠΑΟΚ γι’ αυτό και δεν άλλαξε τίποτα (για να μην αναφέρω πως άλλαξε προς το χειρότερο) παρά τα δύο πρωταθλήματα που πήρε. Το χειρότερο είναι πως αντί το τμήμα να έχει προτεραιότητα για τον ερασιτέχνη, ήταν ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Μάλιστα το απίστευτο ήταν πως η διοίκηση έστειλε την ομάδα στα πλέι- οφ, όντας 5 μήνες απλήρωτη! Ούτε για τα μάτια του κόσμου δηλαδή δεν έδωσε ένα μηνιάτικο πριν τα κρίσιμα παιχνίδια. Γνώμη μου είναι λοιπόν είναι πως το πρωτάθλημα δεν το έχασαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά η ανεπαρκής διοίκηση του, η οποία και τιμωρήθηκε, διότι στο τζάμπα δεν γίνεται συνέχεια να παίρνεις τίτλους και να γίνεσαι μάγκας…
Η διοίκηση απουσίαζε ακόμα και από το τελευταίο ματς με την ΑΕΚ, που πιθανότατα το τμήμα θα έπαιρνε το 3ο πρωτάθλημα του (περισσότερα απ’ όσα έχει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ)!
Εχουν διάθεση και φαίνεται
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπω πραγματικά μία έξαρση στην ανάπτυξη. Δεν ξέρω αν τελικά οι άνθρωποι της επιτροπής και οι προπονητές πετύχουν στο έργο τους, αλλά το σίγουρο είναι πως έχουν μεγάλη διάθεση και αυτό μου αρέσει πολύ γιατί θεωρώ πως στο ελληνικό χάντμπολ πάσχουμε από διάθεση. Η κίνηση της Αριστοτέλους είναι εξαιρετική και βλέπω πως το άθλημα μεταδίδεται σε όλο και περισσότερα παιδιά ανά την Ελλάδα μέσω των street handball. Πιστεύω πως αν κάτι θα μείνει θα είναι η δουλειά με την ανάπτυξη και το πώς θα γίνει οι ομάδες να τροφοδοτούνται συνέχεια με παιδιά. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ομοσπονδία πρέπει να παρέχει στην επιτροπή ότι χρειάζεται γιατί πραγματικά γίνεται δουλειά. Ακόμα και τα συμβούλια της επιτροπής τις περισσότερες φορές έχουν μεγαλύτερη απαρτία (σε ποσοστό) από αυτά της ομοσπονδίας.
Η Εθνική Νέων στα ματς με Τσεχία, Νορβηγία
Τέλος θα ήθελα να κλείσω με την προετοιμασία της Εθνικής Νέων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πολλά πράγματα λοιπόν δεν έχουν σχέση με τα χρήματα, αλλά με την φιλοσοφία. Μπορεί την δεδομένη στιγμή να μην υπάρχει η δυνατότητα για μία πλήρη προετοιμασία, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, αλλά λύσεις υπάρχουν. Εγώ δεν βλέπω κανένα λόγο που θα πρέπει οι παίκτες της Εθνικής ανδρών να παίξουν τα τελευταία και αδιάφορα παιχνίδια του Euro 2012 με Τσεχία και Νορβηγία τον Ιούνιο. Κίνητρο δεν υπάρχει και ελπίδα για πρόκριση στην τελική φάση ούτε μαθηματική πλέον. Γιατί λοιπόν να μην παίξει η Εθνική Νέων σε αυτά τα ματς, μήπως οι Τσέχοι και οι Νορβηγοί θα αγωνιστούν με τις πρώτες ομάδες τους; Για τους έμπειρους παίκτες της Εθνικής ανδρών ταλαιπωρία, ίσως αγγαρεία και λιγότερες διακοπές σημαίνουν αυτά τα ματς, ενώ για αυτούς της Νέων πολλά παραπάνω πράγματα. Πιστεύω λοιπόν πως με τεχνικό τον Νίκο Μάντζο, συνεργάτη τον Κώστα Τσαβδαρίδη και με τον βασικό κορμό (αν όχι όλη την ομάδα) της Νέων θα πρέπει να παιχτούν αυτά τα δύο ματς. Εξάλλου ακόμα και οι περισσότεροι παίκτες της Ανδρών έχουν την ίδια άποψη, ενώ κάποιοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κατέβουν σε αυτά τα παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου