Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Κύπελλο Ανδρών Πέτυχε το εγχείρημα στα Χανιά


Αναρτήθηκε από http://gshania.blogspot.com/  Γ. Σ. ΧΑΝΙΩΝ
"Τα φώτα στις εγχώριες διοργανώσεις ένα-ένα σβήνουν αφού απομένουν 1 ή 2 το πολύ ακόμη τελικοί για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας στην Α1 Γυναικών και τα μπαράζ για την πλήρωση των θέσεων στους 4 ομίλους σε βορρά και νότο σε Α2 και Β΄ Εθνική. Η διοργάνωση του φάιναλ φορ του κυπέλλου Ανδρών στα Χανιά ‘όμως ίσως να ήταν η πιο δύσκολη (μαζί με το τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ στη Μίκρα), αφού ο τόπος διεξαγωγής πέρασε από χίλια κύματα, εξαιτίας βεβαίως της παρουσίας της ΑΕΚ και του φόβου που υπήρχε από την μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών της «Ένωσης». Η επιλογή της πόλης των Χανίων πάντως δικαίωσε αυτούς που την πρότειναν και την πίστεψαν, απλούστατα γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και στα Χανιά όλα κύλησαν ρολόι. Παρακολουθώντας από κοντά τη διοργάνωση θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε εκείνα τα στοιχεία που βοήθησαν στην επιτυχία των αγώνων:

Κόσμος ΑΕΚ Ήταν το στοίχημα και ο φόβος αλλά ουσιαστικά το πρώτο κερδήθηκε και ο δεύτερος εξανεμίστηκε γρήγορα. Ο κόσμος της ΑΕΚ προσήλθε μαζικά στα Χανιά και επέδειξε ωριμότητα, αποδεικνύοντας ότι όταν το οπαδικό κίνημα ελέγχεται εκ των έσω ο φόβος καταργείται. Οι φίλοι της ΑΕΚ με δική τους (ουσιαστικά) περιφρούρηση απέδειξαν ότι την εκδρομή στα Χανιά την έκαναν για τους αυτονόητους λόγους. Να στηρίξουν δηλαδή την ομάδα τους με την παρουσία τους και τις φωνές τους. Και όταν ήρθε και το ανάποδο αποτέλεσμα, να την χειροκροτήσουν και να αποχωρήσουν ειρηνικά.

Ο ρόλος της Αστυνομίας Ήταν το ερωτηματικό, αλλά η αστυνομική διεύθυνση Χανίων το μετέτρεψε σε ….θαυμαστικό. Δεν πέρασε καρφίτσα ανεξέλεγκτη, η εποπτεία υπήρξε άψογη και ήταν όσο διακριτική χρειάζονταν, με αποτέλεσμα να μην ανοίξει μύτη.

Η συμβολή των ομάδων. Από την πρώτη μέρα της άφιξής τους οι 4 φιναλίστ ομάδες συνέβαλαν στο να γίνουν αγώνες (μέσα και έξω από το τερέν) με ήθος και αξιοπρέπεια. Από τη συνέντευξη τύπου των προπονητών αλλά και σε κάθε κοινή τους συνάντηση. Είναι χαρακτηριστικό πως και εκτός γηπέδου, στα στέκια της πόλης προπονητές, παράγοντες και αθλητές κάθονταν μαζί και συζητούσαν μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια αποδεχόμενοι πλήρως πως το μόνο που τους χωρίζει είναι το αγωνιστικό 60λεπτο και τίποτε άλλο.

Οι σχέσεις ΟΧΕ και Δήμου
. Το πρώτο πετυχημένο πείραμα έγινε τον Μάρτη με τη διοργάνωση του αγώνα της Εθνικής μας απέναντι στην Ολλανδία. Με το φάιναλ 4 η Ομοσπονδία και ο Δήμος Χανίων έβαλαν σε δοκιμασία ένα δυσκολότερο εγχείρημα και το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι το χάντμπολ ταιριάζει στα Χανιά αλλά και τα Χανιά στο χάντμπολ. Πλέον η Κρητική πόλη μπορεί να θεωρείται ένας καλός προορισμός και μια επιβεβαιωμένα δοκιμασμένη και πετυχημένη λύση, αρκεί να αξιοποιείται σε σωστό timing.

Η Κρητική φιλοξενεία. Αποδεδειγμένα ακόμη τέτοιες διοργανώσεις έχουν πιο ευεργετικά αποτελέσματα όταν γίνονται στην περιφέρεια όπου ο στενός κύκλος της τοπικής κοινωνίας γνωρίζει και αγκαλιάζει το άθλημα. Τα Χανιά, χωρίς να είναι ….χαντμπολούπολη, ωστόσο μια ζεστή και φιλόξενη πόλη, βοήθησαν στο να νιώσουν όμορφα όλοι όσοι υπήρξαν συντελεστές των αγώνων και φυσικά και οι ομάδες που συμμετείχαν, διαλύοντας κάθε σύννεφο αμφισβήτησης.

Η οργανωτική επιτυχία Η οργανωτική επιτυχία δεν διασφαλίζεται όμως μόνο από τη σωστή συνεργασία του θεσμικού οργάνου (ΟΧΕ) με τους συνδιοργανωτές (Δήμος κλπ) αλλά και από τα διαδικαστικά ζητήματα που εξασφαλίζει ο έχων το γενικό πρόσταγμα, δηλαδή η ΟΧΕ. Στην περίπτωση αυτού του Φ-4 είδαμε τηλεοπτική κάλυψη όλων των αγώνων, οργανωμένες συνεντεύξεις τύπου, πολύ καλές διαιτησίες με κυριότερο προσόν τους το ότι πέρασαν απαρατήρητες, τις πέραν του δέοντος διευκολύνσεις για τα ΜΜΕ, για πρώτη φορά εισιτήρια και έσοδα, πλήρης οικονομική κάλυψη των ομάδων που συμμετείχαν και εν τέλει μια άψογη διοργάνωση, που είναι σίγουρο ότι θα μείνει στη μνήμη ακόμη και στο μυαλό των ηττημένων. Γιατί για τα Βριλήσσια φανταζόμαστε ότι τα Χανιά θα είναι για πάντα χαραγμένα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Εχθρός του καλού….το καλύτερο
Και επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο πρέπει να επισημανθούν και κάποια επιπλέον που θα κάνουν τις επόμενες διοργανώσεις ακόμη καλύτερες. Ίσως μια πιο έγκαιρη κοινοποίηση του τόπου διεξαγωγής για να υπάρξει ένας καλύτερος προγραμματισμός, ακόμη και στις τάξεις των όποιων φιλάθλων θα ήθελαν να κατέβουν, σαφώς μια διαφορετική προσέγγιση στο χορηγικό κομμάτι, ειδικά για μια διοργάνωση που είχε πολύ τηλεοπτικό χρόνο, ενώ δημιουργήθηκε και ένα κενό στην αντιμετώπιση των διαιτητών, για τους οποίους δεν προβλέφθηκε ο τρόπος μετακίνησης και διαμονής τους (αυτό ισχύει βέβαια και στο πρωτάθλημα αλλά το Φ-4 έχει ένα διαφορετικό ….τελετουργικό). Έτσι το πρώτο ζευγάρι του ημιτελικού (Μπέτμαν- Τζαφερόπουλος) αναχώρησε αμέσως μετά το παιχνίδι, ενώ το δεύτερο (Κατσίκης-Μιχαηλίδης) δεν βρήκαν εισιτήρια επιστροφής και έκλεισαν μέσω Ηρακλείου, όπου και έμειναν. Έτσι ο τελικός δεν είχε αναπληρωματικό ζευγάρι και ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά."

Εγώ θα συμπλήρωνα ότι η συμβολή  του Μανώλη Φάσουρα ως προέδρου της Τ.Ε. Κρήτης καθώς και του χανιώτη προπονητή Δημήτρη Πουλιδάκη ήταν καθοριστική στην επιτυχία όλης της διοργάνωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου