Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η άποψη μου (Μέρος Γ') - ΟΧΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΑΘΛΗΤΕΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ - ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

Του Στάθη Παπαχαρτοφύλη διαχειριστή του GREEK HANDBALL
Δεν σκόπευα να γράψω για την υπόθεση της αποχής των παλαιών μου συναδέλφων. Ακούγοντας πριν από λίγο τη συνέντευξη του Προέδρου Παντελή Χατζηιωάννου στον Sentra και το Ν. Μαχαίρα και διαβάζοντας το σχόλιο του ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥ και του νέου διαιτητή με τα 5 Ευρώ αποφάσισα να ξεδιπλώσω κάποιες σκέψεις.

Καταρχήν πιστεύω ότι οι διαιτητές έχουν δίκιο. Τα χρήματα που οφείλονται από τις μετακινήσεις τους είναι πολλά, γεγονός που τους δίνει το απόλυτο δικαίωμα να τα ζητάνε δυναμικά και να επικαλούνται αδυναμία να συνεχίσουν να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους. Όσοι σχολίασαν για μεροκάματα, φοροφυγάδες και άλλες ανοησίες θεωρώ ότι τουλάχιστον υπερβάλλουν και απορώ γιατί δεν αναγνωρίζουν σε κάποιον άλλον να κάνει κάτι ΚΑΙ για οικονομικό όφελος. Μήπως είναι ντροπή; Θα
ήταν αστείο επίσης να ισχυριστεί κανείς ότι οι διαιτητές επί χρόνια χρεώνονταν χρήματα για το μελλοντικό "μεροκάματο".
Σε όλη αυτή την ιστορία, η ΚΕΔ, λειτούργησε εντελώς επιπόλαια σε σχέση με την τεράστια εμπειρία των μελών της και με τις πράξεις και παραλείψεις της, αντί να αποκλιμακώσει την κρίση, πυροδότησε τις αντιδράσεις διχάζοντας τους διαιτητές σε καλούς και κακούς και το βασικότερο τους έφερε απέναντι της, κάνοντας τους να χάσουν την εμπιστοσύνη στη φυσική τους ηγεσία. Κομβικό σημείο αποτέλεσε το ότι δεν φρόντισαν να ενημερώσουν έγκαιρα το νέο Πρόεδρο της ΟΧΕ Π. Χατζηιωάννου για το κλίμα και τον αναβρασμό που επικρατούσε, όταν σχεδόν όλοι ήξεραν τι πρόκειται να συμβεί στο Λουτράκι. Ίσως τότε τα πράγματα να έπαιρναν άλλη τροπή. Δυστυχώς καμία διορατικότητα. Για να μην μιλήσουμε για την απόγνωση με την πίεση της τελευταίας στιγμής προς τους διεθνείς, γεγονός αδιαμφισβήτητο και απαράδεκτο. Αντί να φροντίζουν ώστε οι Διεθνείς να πάρουν περισσότερα και σημαντικότερα παιχνίδια στο εξωτερικό ώστε να αποτελεί ισχύ για το Ελληνικό χάντμπολ, τους προειδοποιούν για κόψιμο. Τι να πει κανείς!!!
Από την άλλη οι σύνδεσμοι έκαναν ένα μεγάλο λάθος αφού πήραν αυτή την απόφαση. Δεν φρόντισαν να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα των διαιτητών στον κόσμο του αθλήματος. Να εξηγήσουν ότι δεν παίζουν με τον ιδρώτα του αθλητή, την προετοιμασία του προπονητή για τον αγώνα και του παράγοντα για το ταξίδι. Να μάθει ο κόσμος ότι ένας διαιτητής από την επαρχία σχεδόν ΚΑΘΕ παιχνίδι που θα παίξει είναι μετακίνηση και τις πιο πολλές φορές ΕΚΤΟΣ Νομού, κι ότι τα χρήματα τις μετακίνησης τα βάζει από την τσέπη του. Ότι 50-55 διαιτητές καλύπτουν όλη την αγωνιστική χρονιά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Ότι πληρώνουν σχεδόν κάθε χρόνο περίπου 300 Ευρώ για τον αθλητικό τους εξοπλισμό. Ότι πρέπει να κάνουν προπονήσεις μεσοβδόμαδα, να πληρώνουν συνδρομή και ποσοστά 10% στους συνδέσμους για να υπάρχουν γραφεία που θα κάνουν τις τεχνικές συγκεντρώσεις τους, ότι πληρώνουν από την τσέπη τους γιατρούς και θεραπείες σε περιπτώσεις τραυματισμού και άλλα πολλά.
Αυτά πλέον πέρασαν. Τι γίνεται τώρα; Είχε απόλυτο δίκιο ο Γραμματέας της ΟΧΕ Τάσος Χειβιδόπουλος όταν έλεγε ότι "η πολιτεία έχει αδικήσει αυτό το άθλημα, πέρσι είχαμε δύο ευρωπαϊκά, το ένα ήταν του χάντμπολ". Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε το άθλημα με την ελάχιστη χορηγία από τον ΟΠΑΠ τη στιγμή που σκόρπιζε αφειδώς χρήματα αριστερά και δεξιά. Η ΓΓΑ χρηματοδοτούσε τα επαγγελματικά σωματεία του βόλλεϋ με 100.000 ευρώ το χρόνο και αυτά της Α2 με 50.000 τη στιγμή που χρωστούσαν εκατομμύρια στο δημόσιο και πάει λέγοντας.
Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο κι αν θα αλλάξουν απόφαση οι διαιτητές όπως περιμένει ο Πρόεδρος της ΟΧΕ. Όταν όμως καίγεται το σπίτι του διπλανού σου θα έρθει και η δική σου σειρά. Αργά η γρήγορα το οικονομικό πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο αν η ΓΓΑ ή ο ΟΠΑΠ δεν δώσουν χρήματα. Ίσως η συγκυρία να είναι βολική για την ομοσπονδία. Ίσως είναι η στιγμή που όλοι οι συντελεστές του αθλήματος ΟΧΕ, Σωματεία, ΠΣΑΧ, ΣΥΠΧΕ, Διαιτητές με επικεφαλής τον Παντελή Χατζηιωάννου να διεκδικήσουν από την πολιτεία και τον Υπουργό Ιωαννίδη να δεσμευτεί για την άμεση καταβολή μέρους της επιχορήγησης και να δώσουν στο άθλημα χρόνο ν΄ανασάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου