Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη Κώστα Τσιλιμπάρη

Από: sigmalive 
 

Κώστας Τσιλιμπάρης, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελλαδικού χάντμπολ. Τερματοφύλακας της Εθνικής, με πολύχρονη παρουσία σε ομάδες του εξωτερικού. Ο πολύπειρος 32χρονος τερματοφύλακας ξεκίνησε την καριέρα του από την Κέρκυρα, στα 16 πήγε στο Δούκα και από εκεί στον Αθηναϊκό. Στα 26 πήρε την πρώτη του μεταγραφή για το εξωτερικό αφού μετακόμισε στη Λισομπάλ Ισπανίας (έπαιξε 2 χρόνια) και από εκεί πήγε στη Γερμανία για να αγωνιστεί 1 χρόνο με τα χρώματα της Στράσμπουργκ. Ακολούθως, αγωνίστηκε για 3 χρόνια στην Κονβερσάνο Ιταλίας ενώ φέτος κατηφόρισε στην Κύπρο για να συνεχίσει την καριέρα του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με το οποίο κατέκτησε πρόσφατα το κύπελλο ΟΠΑΠ.
Στην πρώτη χρονιά παρουσίας σου στην Κύπρο και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, καταφέρατε να κερδίσετε το κύπελλο.
Αυτή η επιτυχία δεν είναι σημαντική μόνο για μένα, αλλά για τον οποινδήποτε. Στην Κύπρο υπάρχουν οι δύο ομάδες, Ευρωπαϊκό και ΣΠΕ Στροβόλου, οι οποίες στοχεύουν στην κατάκτηση των τίτλων. Συμμετοχή σε τελικό ή κατάκτηση της 2ης θέσης, είναι για τις δύο αυτές ομάδες αποτυχία. Αγωνίζονται συνεχώς κάτω από πίεση. Για μας είναι θετικό ότι καταφέραμε να πάρουμε το κύπελλο, αφού θα ξεκινήσουμε και με διαφορετική ψυχολογία τα πλέι οφ.
Πως είδες τον τελικό του κυπέλλου;
Ήταν ένα παιγνίδι για το οποίο εμείς δουλέψαμε και προετοιμαστήκαμε σωστά. Τα περισσότερα πράγματα που είχαμε δουλέψει, καταφέραμε να τα βγάλουμε στο παιγνίδι. Ευτυχώς το παιγνίδι μας βγήκε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Πιστεύω ότι δίκαια νικήσαμε και πήραμε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.
Πολλοί θεωρούν ότι ο τελικός, ήταν ένα παιγνίδι καρμπόν με αυτό του α’ γύρου της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.
Όντως, τα δύο παιγνίδια είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα η πολύ καλή αμυντική μας λειτουργία αλλά και το γεγονός ότι η ΣΠΕ δύσκολα έφτανε στο γκολ. Αν θυμάμαι καλά στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα του πρωταθλήματος η ΣΠΕ είχε σκοράρει μόλις 5 γκολ, ενώ στο πρώτο ημίχρονο του τελικού μόλις 6. Θεωρώ ότι επειδή ο τελικός είναι ένα παιγνίδι χωρίς αύριο, γι αυτό και ξεκαθάρισε πιο γρήγορα από ότι το παιγνίδι του πρωταθλήματος που αναφέρεστε. Θεωρώ ότι και στις επόμενες μας αναμετρήσεις για τα πλέι οφ, η εικόνα θα είναι παρόμοια. Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ...

Δηλαδή;
Εννοώ να μην τύχει κάτι απρόβλεπτο στην ομάδα μας. Όπως για παράδειγμα στο μεταξύ μας παιγνίδι για τον β’ γύρο όπου η γρήγορη αποβολή του ξένου μας παίκτη, Ιβάν Βούκας, άλλαξε τις ισοροπίες. Από τη στιμγή που οι ομάδες έχουν μόνο ένα ξένο παίκτη στο ρόστερ τους, αντιλαμβάνεστε ότι η αποβολή του μοναδικού ξένου, είναι ένα σημαντικό βαρόμετρο στην εξέλιξη ενός ντέρμπι.
Να επιστρέψουμε στον τελικό. Είχατε άμυνα για ... σεμινάριο, με εξέχουσα φυσιογνωμία την δική σου παρουσία...
Σε μια ομάδα χάντμπολ η παρουσία του τερματοφύλακα είναι ιδιαίτερη. Μια καλή απόκρουση μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία της ομάδας, ακόμη και την ροή της αναμέτρησης. Στο γήπεδο, το «όνομα» ενός παίκτη ή ενός τερματοφύλακα δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που μετρά είναι η απόδοση, έτσι ώστε να μπορέσεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των συμπαικτών σου. Προσωπικά, αυτό το πράγμα το έχω καταφέρει. Πιστεύω ότι κέρδισα την εμπιστοσύνη των συμπαικτών μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλη την ομάδα.
Το γεγονός ότι η επιτροπή σε ανέδειξε MVP του τελικού;
Είναι πολύ τιμητικό για μένα και θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής για την ψήφο τους. Κατά την άποψη μου, υπήρχαν και άλλοι συμπαίκτες μου που θα μπορούσαν να αναδειχτούν πολυτιμότεροι παίκτες του τελικού. Γενικά, όλη η ομάδα μας ήταν σε καλή μέρα. Παρόλο που έχω ξαναζήσει αυτή την εμπειρία σαν μέλος της Εθνικής, αλλά και αγωνιζόμενος στο Ελληνικό και Ιταλικό πρωτάθλημα, εντούτοις κάθε προσωπική και ομαδική επιτυχία έχει τη δική της χαρά και ιδιαιτερότητα. Δεν μπορώ να πω,πως δεν χάρηκα που πήρα αυτό τον προσωπικό τίτλο.

Πως βλέπεις τη συνέχεια των πλέι οφ;
Η ομάδα μας δείχνει ότι είναι σε πάρα πολύ καλή ετοιμότητα, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και να παρουσιαστούμε το ίδιο έτοιμοι και στους αγώνες κατάταξης.

Μέχρι τότε, προέχει η παρουσία σου στην Εθνική Ελλάδας;
Ναι, θα δώσουμε το παιγνίδι του ομίλου μας με την Αγγλία. Είναι το προτελευταίο μας για τον όμιλο καθώς οι υποχρεώσεις μας θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι με τον αγώνα μας εναντίον της Ιταλίας, στην Ελλάδα. Έχουμε πολλές πιθανότητες πρόκρισης καθώς ήδη, έχουμε κερδίσει την Ιταλία στην έδρα της και την Αγγλία στην Ελλάδα. Είμαστε στην 1η θέση του ομίλου και όπως είναι τα δεδομένα, είμαστε και το φαβορί για να τερματίσουμε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου