Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Πηγή: http://www.handball.org.gr/Από αύριο και για 12 ακόμα ημέρες (μέχρι τις 16) τα «φώτα» του ευρωπαϊκού χάντμπολ θα βρίσκονται στη Σερβία, όπου θα διεξαχθεί το 10ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών. Μία διοργάνωση που πέρασε από... χίλια κύματα, αφού μόλις στις 4 Ιουνίου, η Ολλανδική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την αδυναμία της λόγω οικονομικών προβλημάτων στην διεκπεραίωση του θεσμού, τον οποίο είχε αναλάβει. Στις 18 του ίδιου μήνα και μετά από συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με ενδιαφερόμενες χώρες, η Σερβία ανέλαβε την διοργάνωση, έχοντας και την πρόσφατη πετυχημένη εμπειρία από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών, τον περασμένο Ιανουάριο.
Η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε 4 πόλεις (Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Νις και Βρσατς). Οι αγώνες του 1ου ομίλου, της κύριας φάσης, καθώς και οι ημιτελικοί και τελικοί θα γίνουν στο Μπεογκράνσκα Αρένα, χωρητικότητας 22.680 θεατών. Στο γήπεδο της Βοιβοντίνα (11.500) θα γίνουν οι αγώνες του 3ου ομίλου και της κύριας φάσης), ενώ σε Νις (5.000) και Βρσάτς (5.000) θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του 2ου και 4ου ομίλου αντίστοιχα.
Ακλόνητο φαβορί η Νορβηγία
Η ομάδα που έχει κατακτήσει τις 5 από τις 6 τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) του αθλήματος σε επίπεδο γυναικών από το 2008 και έπειτα, είναι αυτονόητο πως είναι το μεγάλο φαβορί και αυτού του τροπαίου.
Η Νορβηγία που έχει μπει στο πάνθεον των μόλις 8 ομάδων όλων των εποχών και σε όλα τα σπορ, που είναι ταυτόχρονα κάτοχος Χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς αγώνες, Παγκόσμια πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης!
Η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών –και με τη βούλα- στο γυναικείο χάντμπολ με 9 χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις, θα προσπαθήσει να κατακτήσει το 5ο συνεχόμενο τίτλο της σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2004, 2006, 2008, 2010) και 6ο συνολικά (έχει πάρει και το χρυσό το 1998)! Με λίγα λόγια η Νορβηγία έχει κερδίσει περισσότερες από τις μισές διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί!
Εκτός της Νορβηγίας την 10η συμμετοχή τους θα πραγματοποιήσουν οι Σουηδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Δανία, Ουκρανία και Ρωσία).
Οι «Ρόλινγκανς» έχουν γευτεί την χαρά της επιτυχίας τρεις φορές (1994, 1996, 2002). Μάλιστα ο τίτλος του 1996 συνοδεύτηκε και από ένα ακατάρριπτο ρεκόρ, αφού έκαναν το τρεμπλ μέσα σε 16 μήνες, κερδίζοντας Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1997!
Ο τελευταίος τίτλος (2000) ανήκει στις «Μαγιάρες», οι οποίες παραδοσιακά έχουν μία πολύ δυνατή ομάδα, έχοντας στη σύνθεση τους 4 παίκτριες που αγωνίζονται στην φιναλιστ του Τσάμπιονς Λιγκ Γκίορι Έτο, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι πως από τις 16 αθλήτριες που βρίσκονται στο ρόστερ, μόλις οι δύο παίζουν εκτός Ουγγαρίας.
Μοναδική ομάδα που έχει μόλις μία παίκτρια που αγωνίζεται εκτός συνόρων είναι η Ρουμανία, που έχει μεγάλη ομοιογένεια. Αντίθετα η χώρα με τις περισσότερες αθλήτριες στο εξωτερικό είναι η Ουκρανία (14 από τις 16).
Χωρίς αμφιβολία από τις πρωταγωνίστριες του θεσμού θα είναι το Μαυροβούνιο. Η ασημένια Ολυμπιονίκης του Λονδίνου καθοδηγούμενη από τον Ντράγκαν Άτζιτς έχει στη σύνθεση της 8 αθλήτριες της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπουντούτσνοστ.
Τέλος η Ρωσία με νέο προπονητή τον 65χρονο Βίταλι Κρόκχιν φιλοδοξεί να επιστρέψει στον θρόνο της, έχοντας 4 Παγκόσμια πρωταθλήματα στην κατοχή της με τελευταίο το 2009 στην Κίνα.
Το αυριανό πρόγραμμα
18:45 Ουκρανία- Τσεχία
19:05 Μαυροβούνιο- Ισλανδία
19:15 Γαλλία- ΠΓΔΜ, Γερμανία- Ισπανία
21:15 Νορβηγία- Σερβία, Σουηδία- Δανία, Κροατία- Ουγγαρία, Ρουμανία- Ρωσία.
Τα γκρουπ
1ος όμιλος (Βελιγράδι, Κόμπανκ Αρένα)
1. Νορβηγία
2. Ουκρανία
3. Σερβία
4. Τσεχία
2ος όμιλος (Νις, Καίρ)
1. Σουηδία
2. Γαλλία
3. Δανία
4. ΠΓΔΜ
3ος όμιλος (Νόβι Σαντ, Σπένς)
1. Κροατία
2. Γερμανία
3. Ουγγαρία
4. Ισπανία
4ος όμιλος (Βρσατς, Μιλένιουμ)
1. Ρουμανία
2. Μαυροβούνιο
3. Ρωσία
4. Ισλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου