Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η ώρα της Αναγέννησης

Πηγή: http://www.insidesports.gr γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Πιπεριά
 
Η απουσία της από τους τίτλους τα τελευταία χρόνια έγινε αισθητή και έκανε φτωχότερο το γυναικείο χάντμπολ, όμως η Αναγέννηση Άρτας επέστρεψε και είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει.
Η ομάδα της Άρτας πετυχαίνοντας το απόλυτο στον πρώτο γύρο, κατέκτησε τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα και βάζει πλώρη για να ολοκληρώσει τη σεζόν στην κορυφή.
Το insidesports.gr μίλησε με τρεις από τις πρωταγωνίστριες αυτής της εκπληκτικής πορείας και σας παρουσιάζει τα μυστικά της μεγάλης επιστροφής.
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Πιπεριά
Βάσω Σκάρα: «Οδηγός μας, η τρέλα για το χάντμπολ»
Η Βάσω Σκάρα, η 39χρονη πλέι μέικερ και πρώτη σκόρερ της ομάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ο άτυπος τίτλος της πρωταθλήτριας χειμώνα δίνεται σαν μια ηθική υποστήριξη για την κάθε ομάδα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε πρωταθλήτριες στο τέλος. Το μυστικό στη μέχρι τώρα πορεία μας ήταν η σοβαρότητα, η εμπειρία που έχουν οι περισσότερες παίκτριες και το καλό κλίμα εντός και εκτός γηπέδου. Παράλληλα, υπάρχει άριστη συνεργασία με τον προπονητή και τη διοίκηση. Επίσης, ο κόσμος της Άρτας βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι και στο δεύτερο γύρο. Υπάρχουν δύσκολα παιχνίδια εκτός έδρας και ελπίζουμε να μην έχουμε τραυματισμούς, προκειμένου να τελειώσουμε τη σεζόν με ένα πρωτάθλημα».
Το Σάββατο ακολουθεί το εκτός έδρας ντέρμπι με την Ορμή στην Πάτρα και η Σκάρα με την εμπειρία της εξηγεί πως η ομάδα της Άρτας πρέπει να διαχειριστεί τη δύσκολη αυτή αναμέτρηση:
«Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν σε τέτοια παιχνίδια, αφού η Πάτρα είναι πολύ καλή ομάδα, έμπειρη, έχει ενισχυθεί με δύο παίκτριες και θα είναι σκληρό "καρύδι", ειδικά στην έδρα της. Εμείς πάμε με στόχο να πάρουμε το παιχνίδι, σεβόμαστε κάθε αντίπαλο αλλά θέλουμε να το πάρουμε. Μακάρι να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να κερδίσει η καλύτερη ομάδα».
Η Βάσω Σκάρα έχει τεράστια εμπειρία, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να κρίνει τόσο το επίπεδο του πρωταθλήματος όσο και των υπολοίπων ομάδων:
«Το πρωτάθλημα είναι αποδυναμωμένο φέτος και ένας επιπλέον λόγος, πέραν του οικονομικού που έχει επηρεάσει όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας, είναι η μείωση των ξένων από 5 σε 2. Οι ξένες έδιναν άλλη ποιότητα στο ελληνικό χάντμπολ. Η απουσία των παικτριών αυτών, οδήγησε τις ομάδες στο να προωθήσουν αθλήτριες από τα φυτώρια τους στην πρώτη ομάδα, κάτι που είναι μεν πολύ καλό. Και αυτό γιατί, αγωνίζονται περισσότερο χρόνο και αποκτούν εμπειρία οι παίκτριες που συμμετέχουν στην Εθνική, αλλά από την άλλη, έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητα του πρωταθλήματος».
Στο ερώτημα αν το πρωτάθλημα γίνεται πιο εύκολο για τις «ψημένες» αθλήτριες λόγω της μείωσης ποιότητας η Σκάρα απέδειξε ότι θα μπορούσε να είναι και διπλωμάτης:
«Δεν νομίζω ότι χαλαρώνουμε ακόμα και αν έχουμε πιο άπειρες παίκτριες απέναντι μας, αφού στις περισσότερες ομάδες, οι παίκτριες έχουν παραστάσεις μιας και έχουν ξεκινήσει από μικρή ηλικία».
Για το αν έχει βρει το ελιξήριο της νεότητας και συνεχίζει ακάθεκτη να αγωνίζεται και να σκοράρει, απάντησε:
«Δεν υπάρχει μυστικό. Πρώτα από όλα είναι η αγάπη για τον αθλητισμό, αφού όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν πάντα σε κάποιο άθλημα, βασικά είναι η τρέλα για το χάντμπολ! Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η καλή ζωή, η διατροφή, η προπόνηση, η προσωπική ζωή και το πώς τα διαχειρίζεσαι».
Για το μέλλον οι προβλέψεις της δεν ήταν και πολύ αισιόδοξες:
«Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολα πλέον και λόγω κρίσης και γενικά βλέπω ότι δεν υπάρχει μια κοντινή γενιά σε μας να μας αντικαταστήσει, έτσι λογικά η ομάδα θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν! Δυστυχώς δεν υπάρχει άμεσα υλικό για να σταθεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ονόματος της Αναγέννησης».
Στανκούτε: «Ας δοκιμάσουν να μας σταματήσουν»
Η Αούσρα Στανκούτε με τον αέρα της πρωτοπόρου, στην ερώτηση αν μπορεί κάποια ομάδα να σταματήσει την Αναγέννηση ανέφερε:
«Ας δοκιμάσουν. Στον πρώτο γύρο δεν μπορούσαν, στη συνέχεια θα δούμε. Μέχρι τώρα είχαμε τα ντέρμπι στο σπίτι μας και θα δούμε πως θα αντιδράσουμε από εδώ και πέρα».
Για το ποια ομάδα ξεχώρισε από τις υπόλοιπες:
«Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ καλό υλικό αλλά δεν ξέρω τι φταίει και δεν πάνε τόσο καλά όσο θα μπορούσαν, είναι μια καινούρια ομάδα με νεαρές παίκτριες. Η Ορμή φαίνεται πως έχει αλλάξει συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο».
Όσο για το συστατικό της επιτυχίας, η 31χρονη πίβοτ σχολίασε:
«Το απολαμβάνουμε πιο πολύ φέτος το παιχνίδι, δεν έχουμε την πίεση να πάρουμε οπωσδήποτε τον τίτλο και αυτό μας έχει δώσει άλλον αέρα. Το πρωτάθλημα έχει όμως πολύ δρόμο».
Για την επιθετική λειτουργία που είναι εξαιρετική, η Λιθουανή παίκτρια της Αναγέννησης, ανέφερε ότι παίζει ρόλο η εμπειρία, όμως είναι φαν του ρητού που ισχύει σε όλα τα αθλήματα και αναφέρει ότι «οι τίτλοι έρχονται από την άμυνα».
Σκουτέλα: « Πάνω από όλα η αγάπη για το άθλημα»
Η Άντα Σκουτέλα μας μίλησε για το κομμάτι που βελτιώθηκε η Αναγέννηση και την έβαλε δυνατά και πάλι στη διεκδίκηση των τίτλων:
«Ένα βασικό σημείο είναι ότι επέστρεψαν κάποιες παίκτριες, έγιναν όλα σε καλύτερο επίπεδο και σίγουρα μετράει ότι η ομάδα έχει 3-4 έμπειρες παίκτριες. Βασικό ρόλο παίζει η αγάπη για το χάντμπολ, για την Άρτα και πολλές φορές ξεπερνάμε τον εαυτό μας».
Για τη στήριξη του κόσμου η 38χρονη εξτρέμ, ανέφερε:
«Ο κόσμος είναι πάλι κοντά μας και πολύ ενθουσιασμένος, έρχεται στο γήπεδο, μας υποστηρίζει το γεμίζει σε κάθε αγώνα. Τώρα που η ομάδα άρχισε να ανεβαίνει και οι νίκες έρχονται η μια μετά την άλλη, το κοινό της Άρτας έδειξε ότι περίμενε την επιστροφή».
Για το αν μπορεί η Αναγέννηση να κάνει το απόλυτο μέχρι το τέλος της σεζόν, η Άντα Σκουτέλα συμπλήρωσε:
«Εμείς ξεκινήσαμε να κοιτάμε κάθε αγώνα χωριστά, θέλουμε να κερδίζουμε κάθε Σάββατο και έτσι φτάσαμε στο να έχουμε καταφέρει αυτό το σερί. Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός και με δυσκολίες, εμείς θέλουμε να κερδίζουμε και στο τέλος να έρθει το αποτέλεσμα που περιμένουμε. Υπάρχουν τρεις ακόμα καλές ομάδες και όλα είναι ανοιχτά μέχρι τέλους».
Η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην πάει στην οικονομική κρίση και τις συνέπειες της:
«Μας έχει επηρεάσει όπως όλους αλλά όλοι κάνουμε υπομονή και προχωράμε. Πάνω από όλα είναι η αγάπη για το άθλημα και μετά όλα τα υπόλοιπα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου