Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ο Π. Μεσσήνης αναλύει τον σημερινό τελικό

Πηγή: http://hatzi-handball.blogspot.gr/
 
Ημέρα τελικού κυπέλλου ανδρών σήμερα μεταξύ Διομήδη και ΑΕΚ και το handball.gr ζήτησε από τον συνεργάτη ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής ανδρών κ. Παναγιώτη Μεσσήνη, να προσεγγίσει το παιχνίδι από τη δική του σκοπιά. Διαβάστε παρακάτω τι μας είπε ο κ. Μεσσήνης:
Στον αποψινό τελικό κυπέλλου θα συναντηθούν οι δύο πιο πλήρεις ομάδες των τελευταίων χρόνων, οι πιο έμπειρες, αλλά και με τα καλύτερα ρόστερ. Στην προσπάθειά μας να αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τελικού πριν από την έναρξή του, θα χρειαστεί να χωρίσουμε τις σκέψεις μας σε δύο βασικούς τομείς: το προφίλ της κάθε ομάδας από τη μια, αλλά και τις ιδιαιτερότητες ενός Τελικού Αγώνα Κυπέλλου από την άλλη. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να περιμένουμε από το παιχνίδι, αναλύοντάς το ανά τομέα.
Καταρχήν, όταν η μπάλα θα παίζεται στην εστία του Διομήδη.
Η ομάδα του Άργους προτιμά να αμύνεται με προωθημένες άμυνες (5:1 και 3:2:1 πλευρά), όπου ξεκινά πιο κλειστά στην αρχή κι αργότερα πιέζει πιο έξω από τα 9 μέτρα. Οι επιθετικοί προσανατολισμοί της ΑΕΚ από την άλλη, καταλήγουν σχεδόν πάντα σε συνεργασίες 2 με 2, κάποιου παίκτη περιφέρειας, με το δυνατό τους πίβοτ. Πολύ σημαντικό είναι πως σουτάρουν και οι 3 περιφερειακοί της ΑΕΚ, μακριά από τα 9 μέτρα. Άρα το ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρει ο Διομήδης να μην επιτρέψει τις πάσες στο πίβοτ και παράλληλα, να μη δεχτεί γκολ από την περιφέρεια.
Όταν η μπάλα θα παίζεται στην εστία της ΑΕΚ.
Οι νταμπλούχοι Ελλάδος αμύνονται παραδοσιακά με 6:0 άμυνα, όπου συνήθως κάνουν 2 αλλαγές από την επίθεση. Ο Διομήδης έχει πιο παράλληλο επιθετικό παιχνίδι, με αρκετή κίνηση της μπάλας, αλλά με κάποια δυσκολία να σουτάρει από την περιφέρεια. Άρα το ζητούμενο εδώ είναι αν θα καταφέρει να ανοίξει χώρους, ώστε να απειλήσει από πιο κοντά, κυρίως από τα 6 μέτρα. Γενικότερα στο set παιχνίδι και στις δύο περιοχές, πολύ σημαντική θα είναι η απόδοση ΚΑΙ των τεσσάρων (το εννοώ) τερματοφυλάκων, που σε τέτοια παιχνίδια η απόδοση τους είναι καθοριστική.
Στους ενδιάμεσους χώρους και οι δύο ομάδες αρέσκονται να τρέχουν, γεγονός που ελπίζουμε να συμβεί κι απόψε, για να δούμε ένα γρήγορο και με πολλές φάσεις παιχνίδι. Η ΑΕΚ προτιμά πιο πολύ τον άμεσο αιφνιδιασμό, όπου έχει ισορροπία και στις δύο πλευρές, αλλά αποφεύγει να τρέχει στον έμμεσο (διευρυμένο), αφού κάνει, όπως είπαμε, δύο αλλαγές από άμυνα σε επίθεση. Ο Διομήδης επίσης «ψάχνει» τον άμεσο αιφνιδιασμό, κυρίως από τη δεξιά του πλευρά, αλλά συνεχίζει να κυνηγάει το γκολ και στον έμμεσο, παίζοντας με πολλές πάσες για να βρει τα κενά της αντίπαλης άμυνας και να προλάβει να απειλήσει πριν αυτή οργανωθεί. Βέβαια, ο αιφνιδιασμός είναι κυρίως θέμα άμυνας (αν δεχτεί γκολ) και τερματοφύλακα όπως αναφέραμε προηγουμένως. Αν καταφέρει μια ομάδα από τις δύο να βάλει το «εύκολο» γκολ, θα έχει προβάδισμα νίκης, ιδιαίτερα γιατί δρα και θετικά στην ψυχολογία των παικτών, σε έναν Τελικό.
Ο δεύτερος τομέας είναι οι ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού. Όποιο προβάδισμα κι αν προκύπτει για τη μια ή την άλλη ομάδα, για κάποιον που διαβάζει τα παραπάνω, καλό θα ήταν να το σκεφτεί για άλλη μια φορά. Κι αυτό γιατί, ένας Τελικός Κυπέλλου είναι ένα «άλλο» παιχνίδι, που κύριο λόγο έχουν παράγοντες όπως, η καλή ψυχολογία, δηλαδή το πάθος και η θέληση για τη νίκη, αλλά και η εμπειρία των παικτών. Με μεγαλύτερο παράγοντα όλων, το ΚΙΝΗΤΡΟ, με όποια ομάδα έχει το ισχυρότερο, να αποκτά ένα ακόμα όπλο για την κατάκτηση του τροπαίου. Εγώ από την πλευρά μου ελπίζω να γίνει ο ομορφότερος τελικός όλων των εποχών και οι θεατές που θα τον παρακολουθήσουν, να απολαύσουν θέαμα υψηλού επιπέδου.
Παναγιώτης Μεσσήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου