Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Υετίων, Πετρίδης, Παλάσκας και Τσακίρης μιλούν για τη χρονιά που πέρασε

Του Ηλία Τάταλα www.paok24.com
 
Ο προπονητής της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ, Στέλιος Υετίων, κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που ολοκληρώθηκε για τον Δικέφαλο, εξηγεί τους λόγους που το τμήμα δεν κατέκτησε τίτλο φέτος και αναλύει τους δύο δρόμους της επιστροφής στις επιτυχίες.Τι πρόσημο θα βάζατε στη χρονιά που ολοκληρώθηκε για τον ΠΑΟΚ;
«Από τη στιγμή που δεν κατέκτησε τίτλο όπως είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρονιά, η χρονιά δεν είναι επιτυχημένη. Αγωνιστήκαμε στον τελικό του Κυπέλλου στην Κέρκυρα και σε έναν τελικό μπορείς να νικήσεις, μπορείς και να χάσεις. Στο πρωτάθλημα όμως, τερματίσαμε στην τέταρτη θέση και χωρίς να αποδείξουμε ότι μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τον τίτλο του πρωταθλητή».
Για ποιους λόγους πήγε έτσι η χρονιά;
«Είναι πολλά πράγματα μαζί. Ένα αφορά στην ψυχολογία. Μετά τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου δώσαμε ένα κρίσιμο ματς στο Άργος. Στον τελικό υπήρξαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες όσον αφορά στη διεξαγωγή του αγώνα. Η αντιμετώπιση από την ομοσπονδία και τη διαιτησία μας αποσυντόνισαν. Αν κατακτούσαμε το τρόπαιο, θα άλλαζε η ροή όλης της πορείας για τη φετινή σεζόν. Η ΑΕΚ βρέθηκε πιο αποφασισμένη είχε συγκέντρωση και το κατέκτησε. Αυτά τα δύο ματς αποδείχθηκαν πολύ καθοριστικά, δεν τα καταφέραμε και δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε τη συνέχεια μετά από αυτές τις ήττες. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι στις δύο μεγάλες διακοπές του πρωταθλήματος, η προετοιμασία δεν είχε το αποτέλεσμα που θέλαμε εξαιτίας μίας λανθασμένης νοοτροπίας μέσα στην ομάδα. Αυτό αποτελεί και ένα θέμα συζήτησης με τη διοίκηση, ώστε να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Ένας τρίτος παράγοντας είναι η αποδυνάμωση της ομάδας. Από τη διοίκηση δεν έχουμε παράπονο, ήταν πολύ κοντά στην ομάδα σε αντίθεση με άλλες ομάδες του αθλήματος. Στην πορεία της χρονιάς προέκυψαν ζητήματα όπως η φυγή του Κόστιτς, η αποχώρηση του Μισυρλή, η επιβάρυνση παικτών εξαιτίας αυτών των αποχωρήσεων, οι τιμωρίες και ο τραυματισμός του Τσακίρη, αρκετοί ακόμη τραυματισμοί κ.ο.κ. Μοιραία κλήθηκαν να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο αθλητές που δεν είχαν την απαραίτητη εμπειρία για να πρωταγωνιστήσουν σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Βέβαια, μέσα από αυτό, κάποιοι αθλητές έγιναν καλύτεροι και αυτό θα φανεί στο μέλλον. Συνολικά, όμως, θεωρώ ότι αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Αν ήμασταν συγκεντρωμένοι στους στόχους μας ιδιαίτερα στα διαστήματα των διακοπών του πρωταθλήματος, σήμερα θα διεκδικούσαμε τον τίτλο».
Θα αλλάζατε κάτι από τους χειρισμούς που κάνατε σε τεχνικό επίπεδο;
«Σε προπονητικό– αγωνιστικό επίπεδο, η δουλειά από το τεχνικό τιμ έγινε. Ένα ζήτημα ήταν αυτό της επιβολής πειθαρχίας και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι εφόσον είμαστε σε έναν σύλλογο όπως είναι ο ΠΑΟΚ, πρέπει να τηρούνται από όλους όλες οι βασικές αρχές που απαιτεί μία ομάδα πρωταθλητισμού και μεγάλου κύρους. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται βελτίωση και προσήλωση σε συνάρτηση με τον αγωνιστικό προσανατολισμό»
Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν παράπονα από τους παίκτες... 
«Σε γενικές γραμμές υπάρχουν παιδιά που προσπάθησαν πολύ μέσα στη χρονιά και δούλεψαν αρκετά, αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος από όλους. Υπάρχουν ζητήματα νοοτροπίας, που πρέπει να τα δούμε. Ζητήματα πειθαρχίας στη συμπεριφορά που έφεραν αποβολές αλλά και ζητήματα αγωνιστικής πειθαρχίας. Εγώ θα φωνάζω ότι δυνατότητες υπάρχουν. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι ομάδα προπόνησης όταν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη βγάζει ποιότητα και προσωπικότητα. Αν δουλεύαμε πιο σκληρά στις προπονήσεις θα είχαμε άλλο πρόσωπο».
Οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς ποιες ήταν;
«Εμείς θέλουμε να λειτουργούμε σε μία επαγγελματική βάση, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός περνάει κρίση. Οι συνθήκες δεν ευνοούν και είναι μοιραίο να δημιουργούνται ελλείψεις. Είναι η θεωρία του μισογεμάτου ή του μισοάδειου ποτηριού. Εγώ στέκομαι στη μεγάλη συμβολή του άμεσου συνεργάτη μου, του Κώστα Γκαγκανά που είναι ένας εξαίρετος προπονητής, με επαγγελματική συνείδηση που δύσκολα συναντάς στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η συμβολή του δεν μόνο στην εκγύμναση τερματοφυλάκων, αλλά και στη συνολική λειτουργία της ομάδας. Εγώ θεωρώ ότι είμαστε δίδυμο. Παράλληλα, εκτός από τη μεγάλη προσπάθεια του εφόρου, του Γρηγόρη Πετρίδη σε επίπεδο χορηγιών και υποστήριξης της ομάδας, σπουδαίο έργο έχει επιτελέσει ο Νίκος Ζάγκας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που μας έλειπε και έχει κερδίσει το σεβασμό όλου του χώρου. Σημαντικότερη προσθήκη στο τμήμα».
Τι πρέπει να γίνει για να επιστρέψει το τμήμα στους τίτλους;
«Είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλος σύλλογος και το τμήμα έχει δημιουργήσει μία πολύ σημαντική ιστορία. Πλέον υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο πρώτος είναι να δαπανήσεις πολλά χρήματα για παίκτες μεγάλης αξίας ώστε να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα. Αυτό όμως, δε συνάδει με τους καιρούς που ζούμε σε κοινωνικό και αθλητικό επίπεδο. Κανείς δεν θα ήθελε να υποθηκεύσει το μέλλον του συλλόγου για κινήσεις εντυπωσιασμού.
Ο άλλος δρόμος είναι πιο δύσκολος. Να δημιουργηθεί μία ομάδα σε νέα βάση κρατώντας τα θετικά στοιχεία που μας οδήγησαν στην κορυφή, διορθώνοντας ζητήματα νοοτροπίας και αγωνιστικής πειθαρχίας και ενισχύοντας τον κορμό της ομάδας με αθλητές που θα έχουν φιλοδοξία και κίνητρο να γίνουν πρωταθλητές. Αυτός ο δρόμος είναι πιο εφικτός. Είναι πιο χρονοβόρος, πρέπει να κρατηθεί ο κορμός των ποιοτικών και με να ενισχυθεί με σύνεση και ουσία το αγωνιστικό τμήμα. Η απόφαση είναι του ΠΑΟΚ».
Η δική σας πρόθεση αναφορικά με το μέλλον σας στην ομάδα, ποια είναι;
«Εγώ εκτός από προπονητής είμαι και οπαδός της ομάδας. Η διάθεσή μου είναι δεδομένη. Στόχος και όραμα υπάρχει. Είναι προφανές ότι η απόφαση για ανανέωση της συνεργασίας ανήκει στον ΠΑΟΚ και φαντάζομαι ότι σύντομα θα έχουμε μία επαφή με τη διοίκηση για να συζητήσουμε. Πάντως σε κάθε περίπτωση όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει ο προγραμματισμός, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρξουν για το τμήμα».
Οι αιτίες και οι προτάσεις...
Τρεις παίκτες της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ, οι Θοδωρής Πετρίδης, Δημήτρης Τσακίρης και Αποστόλης Παλάσκας μίλησαν στο PAOK24 για τις αιτίες της κακής χρονιάς που είχε φέτος ο Δικέφαλος και είπαν τι πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη τους για να γίνει η επιστροφή στους τίτλους.
Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην τέταρτη ήττα του πρωταθλήματος με τρεις ήττες στα πλέι οφ και τέσσερις ήττες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε από την ΑΕΚ. Το κυριότερο, ήταν ότι σε κανένα σημείο της σεζόν η ομάδα δεν είχε την εικόνα ενός κυρίαρχου ΠΑΟΚ.
Το PAOK24 ρώτησε τρεις αθλητές για τις αιτίες…
Θοδωρής Πετρίδης: «Η χρονιά συμπερασματικά δεν μπορεί να κλείνει θετικά. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε από την τέταρτη θέση, ούτε από την απώλεια του Κυπέλλου. Ήταν αρκετά δύσκολη σεζόν, οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Αποδυναμωθήκαμε με τις αποχωρήσεις των Μισυρλή και Κόστιτς, καθώς και με τον τραυματισμό του Τσακίρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία αποστολή ήμασταν 12 άτομα με 3 τερματοφύλακες και 1 έφηβο. Θεωρώ ότι η χρονιά κρίθηκε στο ότι δεν καταφέραμε να είμαστε τόσο έτοιμοι όσο θα έπρεπε στα ματς με τις ομάδες της πρώτης τετράδας. Μετά τον τελικό η ψυχολογία μας έπεσε, και αποδείχθηκε ότι η ήττα στον τελικό του Κυπέλλου από την ΑΕΚ, μας στοίχησε πολύ. Ως τραγικά αποτελέσματα θεωρώ και τις ισοπαλίες με Κιλκίς και Αερωπό.
Αναφορικά με τη νέα χρονιά, θεωρώ ότι το επίπεδο των αθλητών είναι καλό. Αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιωθεί η ψυχολογία μας και να εξαφανιστούν κάποια κατάλοιπα λάθους νοοτροπίας που παρουσιάστηκαν μετά τον τελικό. Ίσως δεν θα πρέπει εξαρχής να μιλάμε για πρωτάθλημα, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας και σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο ώστε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα».
Αποστόλης Παλάσκας: «Πολλά πράγματα έπαιξαν το ρόλο τους φέτος. Αποδυνάμωση, ψυχολογία και παίκτες που δεν κατάφεραν να βοηθήσουν και να πάρουν χρόνο συμμετοχής όσο θα μπορούσαν εξαιτίας χαμένων προπονήσεων. Το τελευταίο νομίζω ότι είναι και το πιο σημαντικό, καθώς και ο Διομήδης είχε σημαντικές απουσίες μέσα στη σεζόν λόγω τραυματισμών, ωστόσο βρίσκεται στους τελικούς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν τα καταφέραμε σε κανένα εκτός έδρας ντέρμπι ή στον τελικό και ότι η ομάδα είχε προβλήματα στα δεύτερα ημίχρονα. Η λύση είναι η σκληρή δουλειά και η δημιουργία μίας ομάδας που θα έχει οδηγό τη φιλοδοξία και το κίνητρο να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται».
Δημήτρης Τσακίρης: «Το τέλος της χρονιάς μας βρίσκει απογοητευμένους. Όπως πίσω από μία επιτυχία, έτσι και πίσω από μία αποτυχία υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομάδα αποδυναμώθηκε στον πρώτο γύρο. Οι αποχωρήσεις των Κόστιτς και Μισυρλή στοίχισαν, όχι μόνο επειδή η ομάδα έχασε δύο παίκτες που υπολόγιζε, αλλά και επειδή επιβαρύνθηκαν κάποιοι άλλοι παίκτες δυσανάλογα. Είχαμε και ατυχίες με τραυματισμούς, ενώ δεν διαχειριστήκαμε σωστά από την πλευρά μας τον τελικό του Κυπέλλου και η ήττα πλήγωσε πολύ την ομάδα.
Θεωρώ όμως ότι αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι μπορεί να σηκώνεται μετά από μία αποτυχία. Η φετινή σεζόν θα πρέπει να μας πεισμώσει και να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά, να βγάλουμε τον εγωισμό μας στο γήπεδο προς όφελός μας. Εφόσον έχουμε τη στήριξη της διοίκησης, όπως την είχαμε και φέτος, πιστεύω ότι με έναν καλό προγραμματισμό θα επιστρέψουμε όπως αρμόζει στον ΠΑΟΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου