Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΥΕΤΙΩΝ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΧΗ

Πηγή: http://www.handball.org.gr 
Ο Διομήδης Άργους και η ΑΕΚ διεκδικούν σε τρίτο και τελευταίο τελικό τον τίτλο της Α1 χάντμπολ των ανδρών και το sportshero.gr, ζήτησε από τον προπονητή του ΠΑΟΚ κ. Στέλιο Υετίων την ανάλυσή του για το μεγάλο παιχνίδι.
«Ανάλυση του 3ου τελικού Διομήδη Άργους-ΑΕΚ
Στο αγωνιστικό μέρος:
Τι να περιμένουμε τακτικά από τους δύο αντιπάλους:
Κατ' αρχήν οι δύο ομάδες γνωρίζονται πολύ καλά , έχουν αγωνιστεί μεταξύ τους κατά την φετινή αγωνιστική περίοδο άλλες οκτώ φορές για το Πρωτάθλημα , το Κύπελλο και την Ευρώπη. Άρα «γνωρίζονται» πολύ καλά τακτικά και δεν έχουν να κρύψουν κάτι ο ένας από τον άλλον. Το ζήτημα είναι ,με δεδομένη την ψυχολογική πίεση των 3ου και καθοριστικού τελικού, ποια ομάδα θα καταφέρει να εφαρμόσει αποτελεσματικότερα την δική της τακτική και θα μπορέσει να επιβάλει τον ρυθμό του παιχνιδιού που πιστεύει ότι θα την οδηγήσει στη νίκη.
Ο Διομήδης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι αγωνίζεται στην έδρα του και να διατηρήσει τον ρυθμό και τον ενθουσιασμό που τον διακρίνει όταν αγωνίζεται στην Αγ. Τριάδα .
Σε ότι αφορά το αμυντικό κομμάτι σημαντική είναι η λειτουργία των παικτών που αγωνίζονται προωθημένα (Ζαραβίνας – Σαμαράς) οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την καλή κυκλοφορία της μπάλας της ΑΕΚ και να την «βραχυκυκλώσουν» , απομονώνοντας τους Αλβανό και Μπαλωμένο σε μικρότερους χώρους δράσης. Αντίστοιχα σημαντικό είναι και το «μέτρημα» και το σωστό «ποστάρισμα» των αμυντικών της πίσω ζώνης που θα πρέπει να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις ατομικές πρωτοβουλίες των Αλβανού( εξαιρετική συνεργασία με το πίβοτ) και Μπαλωμένου (υποδειγματική η λειτουργία του σαν 2ο πίβοτ) αλλά και τις εκτελέσεις από τα ικανά εξτρέμ της ΑΕΚ.
Ο Διομήδης εκδηλώνει κυρίως άμεσο αιφνιδιασμό με αιχμή τον Σαμαρά μετά από επιτυχημένες άμυνες , ενώ σε στιγμές του παιχνιδιού που χρειάζεται «ξεκούραση», επιλέγει να πηγαίνει σε παιχνίδι 6 εναντίον 6.
Η επιθετική λειτουργία του βασίζεται σε συνεργασίες τμήματος , κύρια με τα πίβοτ, ή με εκτελέσεις από τα 9μ. (Καραιβάνοφ, Τάσκοβιτς) μετά από αλλαγές θέσεων και υπερφόρτωση στην μία πλευρά της άμυνας.
Βαρόμετρο αποτελεί η επιθετική παρουσία του Δεληγιάννη που δεν είναι ακόμα σε fullρυθμό τέτοιων αγώνων λόγω μακροχρόνιας απουσίας, όμως είναι ένας παίκτης που σε κάθε περίπτωση μπορεί να αλλάξει την ισορροπία τέτοιων αγώνων με την συνολική επιθετική του λειτουργία.
Σε ότι αφορά την ΑΕΚ η άμυνά της είναι πιο σκληρή, κάνει περισσότερα φάουλ, είναι σχεδόν πάντα 6-0 με εξόδους κυρίως του 3 και του 4 , έχει ύψος και δύναμη, και καλή συνεργασία με τον Τερματοφύλακα.
Στα αδύνατα σημεία της οι επιστροφές των κεντρικών αμυντικών μετά τις εξόδους και το miss-matchπου δημιουργείται στα κενά μεταξύ 1 με 2 και 5 με 6 και το έχει εκμεταλλευτεί αρκετά ο Διομήδης με συνεργασίες με το πίβοτ.
Ο άμεσος αιφνιδιασμός ήταν όλη την σαιζόν σημαντικό όπλο με τον Γεωργιάδη και τον Μπακαούκα , όμως στα τελευταία παιχνίδια η ΑΕΚ εκδηλώνει κυρίως αιφνιδιασμό σε 2ο και 3ο κύμα με τον Αλβανό περισσότερο να κατεβάζει την μπάλα και να δημιουργεί υπεραριθμία , δίνοντας τελικές πάσες στα πίβοτ και τα εξτρέμ.
Η επιθετική της λειτουργία βασίζεται σε αλλαγές θέσεων και σταυρούς των περιφερειακών με σκοπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις εκτέλεσης από τα 6μ. αλλά και το πέρασμα της μπάλας στο πίβοτ (κυρίως με τον Αλβανό).
Πολύ καλή λειτουργία του Μπαλωμένου σαν 2ο πίβοτ , όπου «κόβει» συχνά , ειδικά όταν τον πιέζει ψηλά ο Σαμαράς.
Βαρόμετρο αποτελεί η συνεισφορά κυρίως του Τσαούση αλλά και του Παπαδόπουλου που όταν λειτουργούν θετικά στην επίθεση , είναι το κάτι διαφορετικό που μπορεί να αλλάξει την αμυντική ισορροπία του Διομήδη.
Γενικότερα μεγάλο ρόλο θα παίξει η απόδοση και η αποτελεσματικότητα των Τερματοφυλάκων , κομμάτι στο οποίο η ΑΕΚ έχει ένα μικρό πλεονέκτημα λόγω της επιλογής και του Τσακνή ο οποίος δείχνει στα τελευταία παιχνίδια να ανταποκρίνεται και αυτός , εκτός του Καφφάτου, σε αυτό το επίπεδο .
Και οι δύο ομάδες έχουν παίκτες με μεγάλη εμπειρία τέτοιων αγώνων , έχουν να αντιμετωπίσουν την δεδομένη κόπωση και το παιχνίδι θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από την απόδοση και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν και θα «τελειώσουν» οι παίκτες-προσωπικότητες των δύο ομάδων.
Η διαιτησία πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων του αγώνα, όμως είναι σημαντικό το ποια φιλοσοφία θα ακολουθήσει κατά την διάρκεια του αγώνα, όσον αφορά τις επαφές, το πλεονέκτημα αλλά και τον ρυθμό της ροής του αγώνα με τις υποδείξεις ή όχι για παθητικό παιχνίδι , όπου απαιτούνται.
Τέλος συμπερασματικά ο τελικός είναι από την φύση του ένα ισορροπημένο παιχνίδι που θα κριθεί και από την ψυχολογική προσέγγιση του από τους δύο αντιπάλους.
Λένε ότι τέτοια παιχνίδια τα κερδίζει όποιος τα θέλει περισσότερο. Θεωρώντας δεδομένο φυσικά ότι το παιχνίδι το θέλουν και οι δύο, εκ του αποτελέσματος θα αποδειχτεί και το ποιος μπορεί να ανταποκριθεί στις ψυχολογικές απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα που θα κρίνει μία χρονιά, ένα πρωτάθλημα.
Πολλές φορές οι προπονητές οι σχεδιάζουν, προετοιμάζουν τις ομάδες βάσει των καλά μελετημένων πλάνων τους , ρισκάρουν, ποντάρουν σε ατού και προσπαθούν να πατήσουν στις αδυναμίες του αντιπάλου όμως σε μεγάλο βαθμό τέτοια παιχνίδια κρίνονται στην καρδιά , την ψυχή και την συγκέντρωση των παικτών, κυρίως των έμπειρων, αυτών με την ισχυρότερη προσωπικότητα και το δυνατότερο «θέλω».
Από την μεριά μου να ευχηθώ να παρακολουθήσουμε έναν όμορφο τελικό, αντάξιο της σημασίας του και των δύο μεγάλων αντιπάλων που θα βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια για την δημοφιλία και την προβολή του αθλήματός μας.
Υ.Γ.: Και φυσικά ας κερδίσει ο καλύτερος, ο πιο ικανός και ο πιο έτοιμος ψυχικά.
ΥΕΤΙΩΝ ΣΤΕΛΙΟΣ»
Πηγή: sportshero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου