Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ανασκόπηση 2014: Διεθνείς διακρίσεις στο ελληνικό Χάντμπολ

Συντάκτης: Onsports Team
 
Μια σημαντική χρονιά για το ελληνικό χάντμπολ ήταν το 2014, με διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, σπουδαίες νίκες και δύο χάλκινα μετάλλια, αλλά και στον τομέα της ανάπτυξης με δράσεις και υψηλού επιπέδου διοργανώσεις.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Πρόκριση της Εθνικής Χάντμπολ Ανδρών στα πλέι οφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Κατάρ (17/1-2/2/2015).
Αποκλεισμός της Εθνικής Χάντμπολ Ανδρών από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2014
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Απόσυρση του μεγάλου Σάββα Καρυπίδη
Συμμετοχή της διαιτητή Σοφία Ράλλη στους 22ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ανάθεση στην Ελλάδα της διοργάνωσης του 8ου Τσάλεντζ Τροφι Γυναικών «2014 IHF/EHF WOMEN'S CHALLENGE TROPHY» και κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τις Εθνικές ομάδες Γυναικών των αναπτυσσόμενων Ευρωπαϊκών χωρών με αθλήτριες που έχουν γεννηθεί από το 1991 και αργότερα.
Κυπελλούχος η ΑΕΚ μετά τη νίκη της επί του Διομήδη Άργους στον τελικό. Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Κώστας Τσιλιμπάρης που είχε 18 αποκρούσεις.
Συνεργασία της Ομοσπονδίας Χάντμπολ Ελλάδας με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Αθηνών, με το άθλημα του χάντμπολ να εντάσσεται στο πρόγραμμα «ευ αγωνίζεσθαι».
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Θρήνος στο ελληνικό χάντμπολ από την απώλεια του Φώτη Μπάβα, ένας από τους μεγαλύτερους διαιτητές που ανέδειξε ο ελληνικός αθλητισμός.
Πρωταθλήτρια στην Α1 Χάντμπολ Γυναικών η Νέα Ιωνία. Πολυτιμότερη παίκτρια του πρωταθλήματος και πρώτη σκόρερ αναδείχθηκε η Λαμπρίνα Τσακάλου της Νέας Ιωνίας με 96 γκολ.
Αποκλεισμός για Νέους και Άνδρες από το Euro 2014 και το Euro 2016 αντίστοιχα.
Πρωταθλητές Ζαφειράκης και Μέγας Αλέξανδρος σε Εφήβους και Νεανίδες, αντίστοιχα.
ΜΑΪΟΣ
Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ στις Γυναίκες επικρατώντας στον τελικό της Αναγέννησης Άρτας με 22-20 με πολυτιμότερη παίκτρια του αγώνα την 17χρονη τερματοφύλακα και μαθήτρια Λυκείου Νίκη Ράτσικα, που αντικατέστησε την τραυματία Σλάτζα Τζέριτς.
Η Ελλάδα στο πρόγραμμα SMART και στη Σύμβαση RINCK, οι οποίες περιλαμβάνουν τριετές πρόγραμμα ανάπτυξης με αγωνιστικές δράσεις, εκδηλώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια υποστηριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με αθλητικό υλικό, καθηγητές-λέκτορες αλλά και χρηματική επιχορήγηση.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Πρωταθλητής Ελλάδος ο Διομήδης Άργους στην Α1 Χάντμπολ Ανδρών νικώντας την ΑΕΚ 27-25. Ο Χάρης Μάλλιος MVP.
Το τρίτο μετάλλιο του ελληνικού μπιτς χάντμπολ σε τελική φάση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Συλλόγων, πανηγύρισε η Acropolis. Η ομάδα των Βασίλη Χαραλαμπάκη, Γιάννη Λαζαρίδη, Βασίλη Παμπορίδη κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, κερδίζοντας στον μικρό τελικό του EBT finals της Θεσσαλονίκης με 2-0 (17-14, 16-8) την περσινή πρωταθλήτρια από την Ισπανία Άλκαλα.
Αποκλεισμός της Εθνικής Χάντμπολ Ανδρών από τα Σκόπια στα μπαράζ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
Απόσυρση Αλέξη Αλβανού από την Εθνική Χάντμπολ Ανδρών, του μοναδικού Έλληνα χαντμπολίστα που κατάφερε με ομάδα του εξωτερικού -την Γερμανική Γκούμερσμπαχ- να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, το EHF cup το 2009.
Πρωταθλητές Ολυμπιακός Κερατσινίου και ΓΑΣ Καματερού στο αγωνιστικό τουρνουά μίνι αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Η κλήρωση των πρωταθλημάτων Α1 Ανδρών, Α1 Γυναικών, Α2 Ανδρών της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Νταμπλ για Καστοριά στις Γυναίκες, πρωταθλητές οι Κύκλωπες στους Άνδρες στο 15ο Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα.
Πραγματοποίηση σχολής προπονητών Γ΄ Κατηγορίας για πρώτη φορά μετά από το 2005. Τα μαθήματα έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πρωταθλήτρια η Πυλαία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων
Νέος τίτλος για Μέγα Αλέξανδρο στις Κορασίδες μετά τις Νεάνιδες.
Με πρωταθλητή τον Φίλιππο Βέροιας ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων- Diomidis Cup στην Αργολίδα.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Η οικογένεια του χάντμπολ έχασε ένα από τα αγαπημένα της παιδιά. Ο Γιάννης Ξεσφίγγης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών, σκορπώντας θλίψη σε όλο το άθλημα. Την τελευταία εβδομάδα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αθλητών Χειροσφαίρισης (ΠΣΑΧ) μετά την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ανέδειξε νέο Δ.Σ. με πρόεδρο τον Κώστα Τσιλιμπάρη.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Ο Κώστας Γκαντής είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΧΕ για την διετία 2014-2016, όπως ανέδειξαν οι εκλογές της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη με μεγάλη συμμετοχή των σωματείων (ψήφισαν 66 Σωματεία από τα 89 που είχαν δικαίωμα ψήφου). Πρόκειται για τον δέκατο πρόεδρο στην ιστορία της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας από το 1979.
Με το... δεξί στην πρεμιέρα των προκριματικών του EURO 2018 η Εθνική Χάντμπολ Ανδρών επικρατώντας 27-25 της Κύπρου στο ΕΑΚ Πατρών. Λίγες ημέρες αργότερα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα νίκησε και στην Λευκωσία με 23-17.
Απόσυρση του Γρηγόρη Σανίκη από την Εθνική Χάντμπολ Ανδρών στα 34 του χρόνια μετά από 18 χρόνια προσφοράς.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Μεγάλες προκρίσεις ΓΑΣ Κιλκίς και Αμύντα στους «16» του Τσάλεντζ Καπ επί των ΑΣΕ Δούκα και ισραηλινής Χολόν αντίστοιχα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) στην λαμπερή γιορτή των αθλητικών βραβείων που διοργάνωσε για 61η χρονιά, βράβευσε τους Γιώργο Ζαραβίνα και Δημήτρη Καφφάτο –που αποχώρησαν από την ενεργό δράση- για την μεγάλη προσφορά τους στο άθλημα του χάντμπολ και τον ελληνικό αθλητισμό.
Το νέο Δ.Σ. της ΟΧΕ άρχισε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του και σε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να εξοικονομήσει από χορηγίες και φιλοξενίες το ποσό των 54.240 ευρώ, όπως προέκυψε στην 4η συνεδρίαση του Δ.Σ., ενώ στην 5η συνεδρίαση αποφασίστηκε η καταβολή 72.500 ευρώ σε Σωματεία και στελέχη αγώνων (διαιτητές, παρατηρητές, κριτές).
Με βάση την αξιολόγηση (τεχνική, αριθμητική, οργανωτική, ποιοτική και αγωνιστική) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στο Beach Handball, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση για την χρονιά 2014, ανάμεσα στις 50 χώρες-μέλη της EHF!
Αποκλεισμός της Εθνικής Χάντμπολ Γυναικών στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2015.
Μετά από πολλά χρόνια οι Εθνικές Ομάδες και τα κλιμάκια στην Αθήνα βρίσκουν μόνιμη και εβδομαδιαία στέγη στο ΜΕΤΣ ύστερα από την θετική απάντηση στο αίτημα της ΟΧΕ του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου