Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

«Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ»

Πηγή: http://www.handball.org.gr/
 
Ο σταρ του ελληνικού χάντμπολ, Αλέξης Αλβανός, μοιράζεται στο Sportsfeed τις σκέψεις του για την Εθνική ομάδα, την ΑΕΚ και τις καλύτερες μέρες που προσδοκά για το άθλημα.
Συνέντευξη στον Ηλία Τάταλα, φωτογραφία Κώστας Αμοιρίδης
Είναι το τοτέμ του χάντμπολ στη χώρα μας, ο αθλητής με την πλέον αξιοζήλευτη καριέρα και... μια ντουλάπα γεμάτη τίτλους και διακρίσεις. Παρών στις κορυφαίες στιγμές της Εθνικής ομάδας, ιδρώνει και σήμερα τη φανέλα. Στα 33 του, ως παλιότερος οδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα πλέι οφ του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2015 και όπως φαίνεται το κοντέρ έχει πολλά χιλιόμετρα να γράψει ακόμη.
Το Σάββατο πήρατε την ισοπαλία μέσα στο Βέλγιο, αλλά έπρεπε να περιμένετε μέχρι το απόγευμα της Κυριακής για να μάθετε το αποτέλεσμα του αγώνα Ολλανδίας – Ισραήλ και αν η Εθνική προκρίνεται στα μπαράζ. Πως ήταν αυτή η αναμονή;
Από τη στιγμή που τέλειωσε το δικό μας παιχνίδι εμείς ήμασταν περήφανοι για το αποτέλεσμα και τις εμφανίσεις που είχαμε. Βέβαια η πρόκριση εξαρτιόταν από το παιχνίδι της επόμενης ημέρας. Επειδή ξέρω την Ολλανδία και γνωρίζω ότι επενδύει πάρα πολύ στην ανάπτυξη και στις υποδομές, καθώς και ότι τα τελευταία χρόνια κάνει σοβαρή δουλειά, πίστευα ότι δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να δώσει το παιχνίδι στο Ισραήλ. Έτσι και έγινε, με αποτέλεσμα να πάρουμε εμείς την πρόκριση.
Αυτή την πρόκριση την συγκαταλέγεις στις επιτυχίες της Εθνικής ομάδας;
Αναμφισβήτητα είναι επιτυχία. Πρέπει να αναλογιστούμε πόσοι νέοι παίκτες μπήκαν στην Εθνική για αυτά τα τέσσερα τελευταία ματς του ομίλου και για πόσους ήταν η πρώτη τους συμμετοχή. Από την παλιά φουρνιά ουσιαστικά ήμασταν μόλις τρεις αθλητές. Βέβαια, μπροστά μας υπάρχει μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, που είναι η πρόκριση από τα μπαράζ στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Δεν ξέρουμε ακόμη τον αντίπαλο, αλλά όποιος και αν είναι εμείς πρέπει να δώσουμε τα πάντα για μία ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.
Ήσουν μέλος μίας πολύ ταλαντούχας φουρνιάς που έφερε μεγάλες διακρίσεις, τόσο σε επίπεδο εφήβων, όσο και σε επίπεδο ανδρών. Στη σημερινή Εθνική πιστεύεις ότι υπάρχει ανάλογο ταλέντο;
Το ταλέντο υπάρχει, αλλά πρέπει να προσεχθεί για να ανθίσει. Η δικιά μου η φουρνιά είχε ξεκινήσει από πολύ χαμηλά και έφτασε ψηλά λόγω της δουλειάς και των πολλών παιχνιδιών που έδωσε. Θυμάμαι ότι κοντραριζόμασταν με ομάδες που αργότερα έγιναν υποδεέστερές μας. Χρειάζεται χρόνος και πολλά φιλικά παιχνίδια, παραστάσεις, εμπειρίες και συστηματική δουλειά για να ανέβει και πάλι ψηλά η Εθνική.
Από αυτή την πρόκριση απουσίαζαν για διάφορους λόγους αρκετοί Έλληνες χαντμπολίστες. Πιστεύεις ότι στους αγώνες μπαράζ πρέπει να παίξουν οι αθλητές που έφεραν την πρόκριση;
Η Εθνική ομάδα δεν είναι... μπάτε σκύλοι αλέστε. Είναι τιμή για όποιον φορά το εθνόσημο και πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοι θέλουν να βοηθήσουν την Εθνική, χώρια από τα ατομικά συμφέροντα του καθενός. Η Εθνική είναι υπεράνω όλων. Πάντως, νομίζω ότι τα παιδιά που πήραν τώρα αυτή την πρόκριση για τα μπαράζ, θα πρέπει να έχουν και τον πρώτο λόγο όταν έρθει η ώρα για αυτά τα ματς.
Φέτος η ΑΕΚ έκανε μία τεράστια οικονομική επένδυση για τα δεδομένα του ελληνικού χάντμπολ. Θεωρείς ότι αυτή η επένδυση θα αποδώσει καρπούς και ότι στο μέλλον η ΑΕΚ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή;
Στην ΑΕΚ μπήκε ένας άνθρωπος (σ.σ. Δημήτρης Λαζόπουλος) που αγαπάει το σύλλογο, είναι οπαδός και έκανε μια πολύ σπουδαία επένδυση. Θέλησε να στηρίξει το τμήμα χάντμπολ, το πιο δυνατό τμήμα της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, που κάνει πρωταθλητισμό και προσφέρει χαρά στον ΑΕΚτσή φίλαθλο. Κάνουμε πρωταθλητισμό και προσπαθήσαμε να κάνουμε την υπέρβαση συμμετέχοντας στους ομίλους είτε του Champions League, είτε του EHF Cup. Δεν ήταν εύκολο και δεν τα καταφέραμε, αλλά συνεχίζουμε. Υπήρξε απογοήτευση και για τον πρόεδρο και για εμάς, το θέλαμε πολύ να προχωρήσουμε φέτος στην Ευρώπη. Στο EHF CUP παίξαμε με μία ομάδα, τη σουηδική Λούγκι, που επενδύει επί χρόνια, που έχει μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς, που έχει σχολή για το ευρωπαϊκό χάντμπολ. Θα σας πω για το παράδειγμα του Αμβούργου που επί δέκα και πλέον χρόνια έβαζε λεφτά, διόρθωνε ατέλειες μέχρι να κατακτήσει το τρόπαιο του Champions League νικώντας στον τελικό τη Μπαρτσελόνα. Στο EHF CUP υπάρχει το παράδειγμα του Βερολίνου, με μπάτζετ πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Για να φτιάξεις μία μεγάλη ομάδα, ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να βάλεις χρήματα και να πάρεις παίκτες. Χρειάζεται τέλεια οργάνωση και πολλές ακόμη λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, πρέπει να υπάρξει χτίσιμο.
Θα ήταν καλύτερο για την ΑΕΚ αν αγωνιζόταν σε μία πιο βατή διοργάνωση, όπως είναι το Challenge Cup;
Η αλήθεια είναι ανεβάσαμε πολύ τον πήχη. Προς Θεού, δεν θέλω να υποβιβάσω τον Διομήδη Άργους που κατέκτησε το Challenge Cup, ήταν μία μεγάλη επιτυχία, αλλά σε αυτή την διοργάνωση δεν συμμετέχουν ομάδες από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Σκανδιναβία. Το Champions League και το EHF CUP σου δείχνουν την πραγματική εικόνα του ευρωπαϊκού χάντμπολ. Σε κάθε περίπτωση, τα όνειρά σου πρέπει να τα κυνηγάς...
Στην Ελλάδα η ΑΕΚ έχει σαφώς πιο εύκολο έργο. Πιστεύεις ότι θα έχετε ανταγωνισμό μέχρι τέλους;
Ο ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο θα είναι πιο δυνατός, ενώ ο Διομήδης είναι σταθερά ανταγωνιστικός. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι οι τραυματισμοί. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε.
Το επίπεδο της Α1 είναι και καθρέφτης του επιπέδου του αθλήματος. Πιστεύεις ότι ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα»;
Θέλω να πιστεύει ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Γίνεται μία πολύ σημαντική προσπάθεια φέτος με την ΑΕΚ, μακάρι να βρούμε και άλλους επιχειρηματίες που θα μπουν στις ομάδες και θα τις ενισχύσουν. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στα σωματεία και στην εικόνα του πρωταθλήματος, αλλά και στην Εθνική ομάδα και στο ελληνικό χάντμπολ γενικότερα. Βλέπω για παράδειγμα ότι κάτι καλό γίνεται στην Αναγέννηση Βύρωνα, με έναν ισχυρό πρόεδρο, νέα παιδιά και καλοδουλεμένη ομάδα. Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι γύρισαν κάποιοι παίκτες από το εξωτερικό, που προσδίδουν μία ποιότητα στο πρωτάθλημα.
Πιστεύεις ότι το στοίχημα μιας ημι-επαγγελματικής λίγκας χάθηκε για το ελληνικό χάντμπολ;
Όχι, αλλά θα πρέπει να μπουν οι ομάδες στη νοοτροπία της εξεύρεσης χορηγών και του σύγχρονου μάρκετινγκ, αντί να μένουν στην εποχή των επιχορηγήσεων που δεν υπάρχουν. Στη Γερμανία αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, οι ομάδες στέκονται στα πόδια τους. Στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε υγιείς οικονομικά συλλόγους για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο.
Τι σου λείπει από τη Γερμανία;
Εντάξει όταν παίζεις μπροστά σε 10-15 .000 κόσμο είναι κάτι το πρωτοφανές. Δεν μου λείπει, όμως, το έζησα και τώρα κοιτάω την πραγματικότητα, δηλαδή το ελληνικό πρωτάθλημα. Γενικώς δεν μετάνιωσα που επέστρεψα. Έπαιξα για πολλά χρόνια στη Γερμανία, η οικογένειά μου με στήριξε. Έπρεπε να επιστρέψω από το εξωτερικό έστω και αν το έκανα λίγο νωρίτερα απ' ότι ίσως υπολόγιζα.
Υπάρχουν σκέψεις επαναπατρισμού στη Θεσσαλονίκη;
Το σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται. Κάποια στιγμή θα γυρίσω...
iD
Ημερομηνία γέννησης: 9/4/1980
Τόπος γέννησης: Βόλος
Ύψος: 1,88 m
Βάρος: 88 kg
Καριέρα
1990-1999: ΧΑΝΘ
1999-2004: Πανελλήνιος
2004-2006: HSG Wetzlar
2006-2009: VfL Gummersbach
2009-2009: Rhein-Neckar Löwen
2009-2011: TuS Nettelstedt-Lübbecke
2011-2012: HBW Balingen-Weilstetten
2013-σήμερα: ΑΕΚ
Τίτλοι
6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2004)
6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (2005)
1 κύπελλο EHF (2009)
4 πρωταθλήματα Ελλάδος (2000, 2002, 2004, 2013)
5 Κύπελλα Ελλάδος (2000, 2001, 2002, 2004, 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου