Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Το χάντμπολ «μεγαλώνει»

Πηγή: http://www.gazzetta.gr/
Δύο σημαντικές συμφωνίες για την ανάπτυξη του χάντμπολ στην Ελλάδα, ώστε να βρεθεί στη θέση που του αξίζει στην Ευρώπη, υπογράφηκαν στη Βουδαπέστη μεταξύ της ΟΧΕ και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του αθλήματος.
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης των εθνικών ομοσπονδιών στην ουγγρική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Παντελής Χατζηιωάννου πέτυχε την επίσημη ένταξη της ΟΧΕ στο αναπτυξιακό πρόγραμμα SMART και στην Σύμβαση RINCK.
Τι σημαίνει αυτό; Το SMART είναι ένα τριετές πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει αγωνιστικές δράσεις, εκδηλώσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια ανάπτυξης και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με αθλητικό υλικό, καθηγητές-λέκτορες αλλά και χρηματική επιχορήγηση. Η υποστήριξη που θα λάβει η ΟΧΕ από την EHF μέσω του SMART έχει προϋπολογιστεί σε 47.000 ευρώ για μια τριετία (υλικό & επιχορήγηση) και αναμένεται να δώσει σημαντική βοήθεια στις αναπτυξιακές δράσεις αλλά και στα ηλικιακά πρωταθλήματα. Η παρακολούθηση εφαρμογής και τήρησης του προγράμματος θα γίνεται από την EHF σε εξαμηνιαία βάση.
Αναγνωρίζονται οι προπονητές στο εξωτερικό
Από την άλλη η σύμβαση RINCK αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της επιμόρφωσης προπονητών και στην αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων και των αδειών άσκησης επαγγέλματος προπονητή χάντμπολ στην Ευρώπη, αφού μέσα από συγκριμένες προδιαγραφές κατηγοριοποιεί και αντιστοιχίζει τα επίπεδα των προπονητών χάντμπολ ανάμεσα στις διάφορες χώρες.
Ως εκ τούτου στο άμεσο μέλλον αρκετοί Έλληνες προπονητές θα μπορέσουν να αποκτήσουν το καθεστώς του EHF MASTER COACH (ανώτατο επίπεδο) ενώ εφόσον το επιθυμούν θα έχουν την δυνατότητα να εργάζονται ως προπονητές στην ανάλογη κατηγορία στις χώρες που είναι επίσης μέλη, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις. Με την ένταξη της ΟΧΕ στην σύμβαση RINCK όλες οι άδειες άσκησης επαγγέλματος προπονητή χειροσφαίρισης (Α, Β , Γ) θα αντιστοιχούν παράλληλα και σε ένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνεται δε, ότι από την περίοδο 2014-2015 η EHF θα υποχρεώνει τις ομάδες που μετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των Εθνικών ομάδων) να δηλώνουν προπονητές οι οποίοι διαθέτουν άδεια εξασκήσεως που θα έχει πιστοποιηθεί ότι αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο του RINCK, γεγονός που κάνει την προσχώρηση της ΟΧΕ στο RINCK αυτήν περίοδο ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη.
«Τους διαψεύσαμε...»
Απολύτως ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, ο Παντελής Χατζηιωάννου τόνισε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί σήμερα υπέγραψα δύο πολύ σημαντικά προγράμματα για το ελληνικό χάντμπολ που αφορούν την ανάπτυξη και τους προπονητές. Είναι δύο προγράμματα που θα βοηθήσουν το ελληνικό χάντμπολ να ξαναμπεί στην παραγωγική διαδικασία και να δει καλύτερες ημέρες. Αυτή η στιγμή μπορεί να άργησε γιατί κάποιοι έτσι το ήθελαν, έχοντας στόχο το άθλημα να μην προχωρήσει, αλλά τους διαψεύσαμε. Καλούμε όλους όσους αγαπάνε το χάντμπολ –και ξέρουμε ότι είναι πολλοί- να σταθούνε στο πλευρό μας σε αυτή την νέα αρχή για το άθλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου