Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Με το βλέμμα στο 2020 οι άνδρες

Πηγή: http://hatzi-handball.blogspot.gr/
 
Ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός Γιώργος Κρανάκης έδωσε το σύνθημα για το μέλλον της Εθνικής Ομάδας Ανδρών
Στο περιθώριο των Τελικών του Κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών, πραγματοποιήθηκε στο PAOK SPORTS ARENA συνέντευξη Τύπου για τις Εθνικές Ομάδες Ανδρών παρουσία πολλών εκπροσώπων των ΜΜΕ. Μίλησαν ο Πρόεδρος της ΟΧΕ κ. Κώστας Γκαντής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων και μέλος του Δ.Σ. της ΟΧΕ κ. Κώστας Αλεξιάδης και ο Ομοσπονδιακός Προπονητής Ανδρών και επικεφαλής προπονητής όλων των Εθνικών Ομάδων Ανδρών κ. Γιώργος Κρανάκης.
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέκταση της συνεργασίας του κ. Κρανάκη με την Ομοσπονδία έως τον Αύγουστο του 2016. Ο εκλέκτορας της Εθνικής έκανε τον απολογισμό της Εθνικής Ανδρών την τελευταία τετραετία.
Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν:
Κώστας Γκαντής (Πρόεδρος ΟΧΕ): «Ξεκινάμε να υλοποιούμε ένα σχεδιασμό που εκπόνησε ο κ. Κρανάκης και φτάνει ως το 2020. Στόχος μας είναι να τον τηρήσουμε κατά γράμμα, πρόκειται για μία πολύ σοβαρή δουλειά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε οργανωμένες και δομημένες Εθνικές ομάδες».
Κώστας Αλεξιάδης (Πρόεδρος Εθνικών Ομάδων): «Οι Εθνικές βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο εδώ και ένα χρόνο. Όλη η παλιά φουρνιά έχει αποσυρθεί, ο καθένας για τους δικούς της λόγους. Η Επιτροπή βάζει στόχους και οι προπονητές καλούνται να τους εκπληρώσουν. Έχουμε καταρτίσει τον σχεδιασμό από την U18 μέχρι τους άνδρες. Το μόνο που θέλουμε είναι να οργανώσουμε τόσο βραχυπρόθεσμα, αρχής γενομένης από τον αγώνα με το Βέλγιο, όσο και μακροπρόθεσμα, τις Εθνικές ομάδες. Τον Ιούνιο θα γίνει μία έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τα πρωταθλήματα και τις Εθνικές ομάδες, πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνη λύση είναι η συνεργασία. Εχέγγυα δεν μπορούμε να δώσουμε, ειδικά από τη στιγμή που είναι ρευστά τα οικονομικά δεδομένα στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι πολύ δύσκολο να προγραμματίσεις. Εμείς, πάντως, ως επιτροπή εθνικών ομάδων συνεχώς διεκδικούμε παροχές από τη διοίκηση της ΟΧΕ».
Γιώργος Κρανάκης (Ομοσπονδιακός Τεχνικός): «Μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία μίας Εθνικής ανδρών, που θα είναι παρούσα το 2020 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου οι ομάδες της τελικής φάσης αυξάνονται από 16 σε 24. Θέλουμε αυτό να συμβεί μέσα από μία δεξαμενή παικτών από τη σημερινή Εθνική Ανδρών, τη σημερινή Εθνική Νέων και τη σημερινή Εθνική Εφήβων.
Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε ανανέωση με την Εθνική Ανδρών, αφού οι 13 από τους 28 αθλητές ήταν άνω των 30 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας της εθνικής ομάδας έχει μειωθεί προοδευτικά κατά 5,9 χρόνια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Προβλέπεται ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα μειωθεί και άλλο. Μόλις τρεις αθλητές της Εθνικής ομάδας του 2011 αγωνίζονται και σήμερα στην Εθνική. Κάναμε την ανανέωση, χωρίς μεγάλη αγωνιστική πτώση και μπήκαμε δύο φορές σε πλέι οφ για προκρίσεις. Στα πλέι οφ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 αποκλειστήκαμε από την ομάδα που βγήκε τελικά ένατη στον κόσμο (ΠΓΔΜ) και στα πλέι οφ για την επόμενη φάση του ευρωπαϊκού του 2016 από μία ομάδα (Βοσνία) που δούλευε επί τέσσερα χρόνια με στόχο την παρουσία της στο παγκόσμιο του 2015».
Για την τεχνικοτακτική διαφορά μεταξύ των παικτών και τους κανόνες που θέσπισε είπε: «Υπήρχαν αθλητές που έπαιζαν στη μικτή κόσμου και πρωταγωνιστούσαν στην Μπουντεσλίγκα, ενώ σήμερα οι ενεργοί αθλητές της Εθνικής μας ομάδας αγωνίζονται σε χαμηλότερες κατηγορίες. Επίσης αναφορικά με τις συμμετοχές στην Εθνική ομάδα υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως αγωνιστική ετοιμότητα, σταθερή διαθεσιμότητα του αθλητή και όχι... αλά καρτ.
Την τελευταία τετραετία αγωνίστηκαν στην Εθνική ανδρών 59 αθλητές, εκ των οποίων έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους οι 24. Από την Εθνική ομάδα του 2011 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 μόλις τρεις αθλητές συνεχίζουν σήμερα στην Εθνική».
Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός επίσης στάθηκε στο ότι θέλουμε να έχουμε δυνατή Εθνική ομάδα χωρίς να έχουμε δυνατό πρωτάθλημα και χωρίς ευρωπαϊκές συμμετοχές υψηλού επιπέδου από τους συλλόγους και ότι πριν το 20111 οι Εθνικές ομάδες δεν είχαν συνεργασία μεταξύ τους.
Αναφορικά με την συνεργασία της Ανδρών με τις υπόλοιπες Εθνικές είπε: «Εξι παίκτες να έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες τους τελευταίους 16 μήνες. Σήμερα η δεξαμενή των δύο Εθνικών αποτελείται από 60 αθλητές, με κοινό στατιστικό φύλλο και έλεγχο προόδου και αδυναμιών. Στόχος είναι να υπάρξει ανάλογη συνεργασία με κοινή βάση δεδομένων και για την Εθνική εφήβων».
Επίσης λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων έχουν βρεθεί νέοι τρόποι προετοιμασίας: «Υπάρχει έλλειψη δυνατών διεθνών φιλικών για οικονομικούς λόγους, παρά τις προσκλήσεις σε τουρνουά (πιο πρόσφατο αυτό της Πολωνίας) και ως ένα μερικό αντιστάθμισμα αποφασίσαμε τη δημιουργία προπονητικών καμπ σε Βορρά και Νότο, αλλά και τη διεξαγωγή φιλικών με ομάδες της Α1»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου